MEB ortaöğretim dil ve anlatım ders kitaplarındaki basit zaman çekimli fiillerde zaman ve görünüş
Tense and aspeckt in verbs of simple tenses in MEB secondary school language and expressions textbooks
  1. Tez No: 412057
  2. Yazar: İSMAİL BAĞÇEVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, dilbilgisel zaman, görünüş, Türkçe, Time, tense, aspect, Turkish
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Çalışmanın konusunu; -mIş, –DI, -(I)yor, -mAktA, -mAdA, -AcAk, -(A/I)r/-z eklerinin sahip olduğu görünüş ve zaman değerlerinin tespiti oluşturmaktadır. Bu eklerin; zaman boyutunda fiilin hangi zaman dilimine (geçmiş, gelecek, şimdi gibi) göndermede bulunduğu; görünüş boyutunda fiilin gerçek zaman üzerindeki yayılımıyla eylemin bitmişlik, bitmemişlik ya da sürme belirtip belirtmediği tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Türkiye Türkçesinde zaman ekleri olarak bilinen eklerin her birinin farklı zaman, görünüş değerlerine sahip olduğu görülmüş ve bu değerlere sahip olma durumunun yalnızca cümlede yüklem tarafından değil, cümle içindeki çeşitli yönlendiriciler tarafından da oluşturulduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın bulgularının ders kitaplarında yer almasıyla öğrenicilerin zaman ekleri olarak bilinen eklerin sahip olduğu birçok görevi doğru bir şekilde öğrenmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine function of aspect and time suffixes in regular grammar, such as -DI, -mIş, -(I)yor, -mAktA, -mAdA, -AcAK and –(A/I)r/-z. These suffixes reference time domain (past, future, present, etc.) in the time format; they show their completeness, incompleteness, or continuity with the extension of real time in the aspect format. In the result of the study, each suffix known as time suffixes has also time, aspect values. These functions are formed not only by verbs but also by some phrases in sentences. If the scheme formed in this study are given in textbooks, students learn that time functions consist of other function too.