Müslüman Kardeşler'in iktidar tecrübesi: Mısır örneği
Governing experience of the The Muslim Brotherhood: Egyptian example
- Tez No: 412096
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED MÜCAHİD DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Müslüman Kardeşler, Mısır, Muhammed Mursî, 25 Ocak Devrimi, Hürriyet ve Adalet Partisi, Muslim Brotherhood, Egypt, Muhammed Mursi, 25th January Revolution, Freedom and Justice Party
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu tez Mısır da Müslüman Kardeşler Hareketinin iktidar tecrübesini incelemektedir. Çalışmanın ana teması İslami eğilimli bir toplumsal hareket olarak ortaya çıkan ve Modern Mısır Tarihinin en önemli ve tartışmalı toplumsal aktörlerinden birisi olan Müslüman Kardeşlerin, zaman içerisinde Mısır Siyasal hayatının en önemli muhalefet hareketi haline gelmesi ve iktidara talip olmasını analiz etmektir. Bu konunun seçilmesinde en önemli etken Müslüman Kardeşler Hareketinin Arap dünyasında en eski, en etkili ve en büyük İslami hareketi olması ve bölgedeki en örgütlü siyasi muhalif hareketi olmasıdır. Hareketin iktidarının bölge ülkelerinde ciddi değişikliklere yol açması muhtemeldir. Bu ana temanın kapsamı içerisinde Müslüman Kardeşlerin doğuşu ve tarihsel süreç içerisindeki gelişimi, dönüşümü ve mevcut durumu ele alınmıştır. Bu bağlamda bu tezde kurdukları Hürriyet ve Adalet Partisi ile iktidar olmayı başaran Müslüman Kardeşlerin iktidara geliş süreci ve iktidardan indirilişi ele alınmıştır. Çalışmada Müslüman Kardeşlerin iktidar tecrübesi içinde önemli bir yeri olan Hürriyet ve Adalet Partisinin kuruluş süreci, uyguladığı iç ve dış siyasetin sonuçları üzerinde detaylı bir şekilde durulmuş, bu amaçla Türkçe, Arapça ve İngilizce literatür dikkatle incelenmiş güncel gelişmelerde dikkate alınarak bir sonuca varılmıştır. Üzerinde çalışılan konunun güncel olması hasebiyle ağırlıklı olarak bilgi kaynağını medya ve Arap coğrafyasında yapılan akademik analizler ve konu hakkında uzman Mısırlılarla yapılan mülakatlar oluşturmaktadır. Sonuç olarak 2012 yılında yapılan ilk bağımsız seçimlerde Meclisteki çoğunluğu ve Cumhurbaşkanlığını kazanan Müslüman Kardeşler Teşkilatı 2013 yılı Temmuz ayında yapılan askeri darbe sonucunda iktidardan indirilmiş olsa da Teşkilat geçmişte olduğu gibi gelecekte de Mısır toplumsal ve siyasal hayatının çok önemli bir parçası olmaya devam edecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the experience of governing of the Muslim Brotherhood Movement in Egypt. The main theme of the study is to analyze the Muslim Brotherhood which appeared as an Islamic-oriented social movement, and over time became the most controversial and the most important social actors in the Egyptian political life as the strongest opposition movement in modern Egyptian history and aspired to become a governing power. The most important factor in choosing this topic was, that Muslim Brotherhood is the oldest, the most affective and the largest Islamic movement in the Arab World, also is the best organized political opposition movement in the region. It is likely that governance of the movement will lead to serious changes throughout the countries in the area. In this main theme the emergence of the Muslim Brotherhood and the historical process of development, transformation and the current situation is considered. Also within the context, the thesis discusses the Muslim Brotherhood process of succession to become the governing party with the Freedom and Justice Party and being forced out of the government. In this document it is emphasized in detail, the establishment process and consequences of domestic and foreign policies of the Freedom and Justice Party which had an important place during the ruling experience of the Muslim Brotherhood. For this purpose all literature in Turkish, Arabic and English have been carefully examined and considering recent developments a conclusion has been reached. Because of the evolving nature of the topic majority of the information sources consist of media, Academic analysis of the Arabian landscape and interviews conducted with Egyptian experts on the subject. In conclusion, although Muslim Brotherhood Organization won the presidency and the majority in parliament in the first free elections held in 2012 and ousted from power as a result of a military coup in July 2013 the organization will continue to be an important part of the future Egyptian social and political life, just as it was in the past.