Türkiye'de mantık alanında yazılmış olan makalelerin mantık bilimine katkısı
Contribution to the science of logic in the articles written logic area in Turkey
- Tez No: 412148
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAYACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Klasik Mantık, Mantık Tarihi, Makaleler, Türkiye, Mantık Çalışmaları, Classical Logic, History of Logic, Essays, Turkey, Logic Works
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Mantık ilmi Aristo tarafından sistemli hale getirilmiş ve birçok aşamadan geçerek günümüze kadar ulaşmıştır. Batıda olduğu gibi ülkemizde de mantık ilmi, her dönem önem ve değerini korumuştur. Ülkemizde mantık alanındaki yeni çalışmalar ise Tanzimat hareketleriyle hız kazanmaya başlamıştır. Türkiye'de Cumhuriyetten sonra mantık alanı ile ilgili çalışmalara bakıldığında pek çok kişinin bu alanda eserler ortaya koyduğu ve nispeten geniş bir mantık literatürü teşekkül ettiği görülmektedir. Mantık tarihi alanında yazılan makalelerin nitelik ve sayı bakımından iyi bir konumda olduğunu söylenebilir. Biz Türkiye'de mantık alanında yapılmış olan çalışmaların sadece makaleler kısmını değerlendirmekteyiz. Özellikle 1970'li yıllardan sonra ülkemizde mantık alanında daha fazla sayıda makale yazıldığı gözlemlenmiştir. Bunun sebepleri arasında bu tarihten sonra ülkemizde ilahiyat fakültelerinin ve mantık alanındaki akademisyenlerin sayısının fazlalaşmasını gösterebiliriz. İncelememiz neticesinde mantık alanında yazılan makalelerin hatırı sayılır kısmını klasik mantık ve mantık tarihi alanında yazılmış makalelerin oluşturduğu görülmüştür. Klasik mantık, mantık tarihi ve mantık felsefesine dair makaleler çoğunluğu teşkil ederken; beş tümel, tanım, önermeler, kıyas, beş sanat konularını içeren makaleler azınlıkta bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Logic is formulated by Aristotle and reached us by developing and passing some process. Science of logic has preserved its importance and value in our country and in West too. Begining from the Tanzimat movement, studies on logic in our country increased especially in last years. After 1923 many researcher made studies and wrote articles on this field and during that time we can see a detailed logic literature. We will talk in this study only articles that written on this field. We observed during this study, many of the studies were made after 1970's. The reason of this, increase in number of Theology faculties and academic staff. We saw during our study the important part of the articles were made on classical logic and history of logic. Bedise this, there are some articlecles about the philosophy of logic, but other parts of logic like definition, propositions and reasonings, studies about them are not much.