Martin Luther ve John Calvin'in teolojik görüşlerinin mukayesi
The comparison of Marthin Luther's and John Calvin's thelogical views
- Tez No: 412147
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Endüljans, Reform, Martin Luther, John Calvin, Indulgence, Reform, Martin Luther, John Calvin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
16. yüzyıla kadar Katolik Kilisesine karşı eleştiriler düşünür ve teologlar tarafından dile getirildiğinde kilise bunlara aforoz ve idam cezalarıyla karşılık vermekle yetinmiştir. Ancak 16. yüzyıla gelindiğinde Kilisenin din adına halkı sömüren ve laikleşen bir dünyada siyasetle iç içe olan yapısına karşı yükselen sesler artık bastırılamaz hale gelmiş; Luther'in meşhur 95 tezini Wittenberg Kilisesi'nin kapısına asmasıyla fitili ateşlenen reform hareketi Hıristiyan Avrupa'da telafisi olmayan bir bölünme ortaya çıkarmıştır. İşte bu reform hareketinin tarihi seyri ve iki önemli reformist olan Martin Luther ve John Calvin'in hayatı ve teolojik görüşlerindeki farklı ve benzer yönlerin incelenmesi bu çalışmanın esas konusunu oluşturmaktadır. Bununla beraber Hıristiyan dünyanın reform sürecine kadar olan kısa tarihi ve Hıristiyanlığın reform sonrası ve bugünkü durumunu da konunun bütünlüğünün sağlanması ve okuyucunun da tarihi süreci değerlendirmesine katkı sağlaması açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Until the 16th century, when the Catholic Church was criticized by the philosophers and the theologians, the answer given back by the church was excommunication and execution. However, in the 16th century the rising voices against the church, which exploits the people and unites with politics in the secularizing world, became irrepressible and the act of Luther's nailing his famous 95 theses to the Wittenberg Church door was the starting point of reformation which created an irrevocable separation in Christian Europe. The historical process of this reformation, the two most important reformists Martin Luther and John Calvin's lives and analyzing the differences and similarities of their theological concepts are the main concerns of this study. In addition to these, the historical period of Christian World until and after reformation and current situation of Christianity are studied in order to ensure the integrity.