Kırşehir Müzesi'ndeki Kırşehir yöresi halıları
Kırşehir, Kırşehir Region Museum of carpets
- Tez No: 412155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kırşehir Halıları, Seccade Halısı, Sedir Halısı, Karyola Halısı, Halı, Kırşehir Carpet, Rug Carpet, Cedar Carpet, Vacuumed Carpet, Carpet
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmada Kırşehir Müzesi'ndeki Kırşehir Yöresi' ne ait seccade, sedir ve karyola halıları incelenmiştir. Birinci bölüm“GİRİŞ”bölümüdür. Giriş bölümü içerisinde Konunun Tanımı, Amacı, Önemi ve Sınırları, Araştırma Yöntemi, Konuyla İlgili Kaynaklar, Kırşehir' in Tarihi ve Coğrafyası ve Kırşehir Müzesi Hakkında Bilgi ve Dokumada Kullanılan Araçlar başlıkları altında açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölüm“TÜRK HALI SANATININ TARİHİ GELİŞİMİ ve KIRŞEHİR HALILARI”adlı bölümdür. Bu bölümde Türk Halı Sanatının Tarihi Gelişimi ve Kırşehir Halıları hakkında bilgiler verilmektedir. Üçüncü bölüm“KATALOG”bölümüdür. Bu bölümde bulunan seccade, sedir ve karyola halılarının tek tek tanımları yapılmış ve halılar hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölüm ise“DEĞERLENDİRME ve KARŞILAŞTIRMA”bölümüdür. Bu bölümde halılar Kullanım Yerlerine Göre Halı Çeşitleri, Malzeme, Kullanılan Renkler, Dokuma Teknikleri ile birlikte Kompozisyon ve Desen Özellikleri alt başlıkları altında değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Son bölüm“SONUÇ”bölümüdür. Bu bölümde Kırşehir Müzesi'ndeki Kırşehir Yöresi Halıları hakkında yapılan araştırmanın sonucunda ortaya çıkan veriler hakkında kesin bilgiler verilmiştir. Son olarak araştırma sırasında yararlanılan kaynaklar“KAYNAKÇA”bölümünde verilmiş ve“ÇİZİMLER”eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Willis Museum in Kırşehir Region of prayer rugs, sofas and bed mats are explored. The first part is the“Introduction”section. The purpose of the definition of the topic in the input section, importance and Limits, Research Method, the resources on the subject of history and geography and Kırşehir, Kırşehir Museum Info and tools used in weaving the remarks made under the headings. The second part of the“HISTORICAL DEVELOPMENT of TURKISH CARPETS and KIRŞEHİR CARPETS”. This section describes the historical development Of Turkish carpets and Kırşehir provides information about Rugs. The third section is part of the“catalog”. In this section the prayer rug, cedar and cribs made of individual definitions of carpets and rugs, provides information about. The fourth section is part of the“EVALUATION and COMPARISON”. This section describes the types of Carpet, depending on the use of the material, carpets, Used in conjunction with the composition and pattern of Weaving Techniques, coloring Properties subheads under evaluated and compared. The last chapter is part of a“consequence”. In this section, the Willis Museum of Kırşehir Region Carpets made about research as a result of the resulting data are given precise information about the. Finally, during the research, cited sources“BIBLIOGRAPHY”section and“DRAWINGS”were added.