Konya Etnografya Müzesi ve Mevlana Müzesi' nde bulunan Kırşehir halıları
Carpets of Kirsehir exhibited in the museums of Etnographia and Mevlana in Konya
- Tez No: 452852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Etnografya Müzesi, Halı, Kırşehir, Mevlana Müzesi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
ÖZET Geleneksel sanatlar içinde önemli bir yeri olan dokumacılık sanatı, günlük yaşamdaki ihtiyaçları karşılamak üzere üretilmiş daha sonra estetik bir amaçla şekillenmiştir. Anadolu önemli bir dokuma merkezi haline gelerek zengin bir kültür mirası oluşturmuştur. Anadolu'daki dokuma merkezlerinden biri de Kırşehir' dir. Bu çalışmadaki amaç Kırşehir yöresi halı dokumacılığının özelliklerini ortaya koymak, renk, teknik, kompozisyon özellikleri, dokuma teknikleri, araç gereçler, boyama işlemleri gibi özellikleri doğru araştırmalar neticesinde tespit etmek ve bilimsel bir dille yorumlamaktır. Bu amaç doğrultusunda Konya ilinde bulunan Etnografya Müzesi ve Mevlana Müzesi'ndeki daha önce çalışılmamış örnekler tespit edilip araştırılmıştır. Müzelerdeki Kırşehir yöresine ait örneklere bakıldığında ilgili dokumaları ayrıntılı inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır. Dokumaların envanter kayıtları alınıp fotoğraflanarak çalışmaya başlanmıştır. Gözlem ve analiz fişleriyle örnekler tek tek yorumlanmıştır. Halı sanatının tarihçesi hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Yapılan tablolarla, kullanılan motifler grafiksel açıdan incelenmiştir. Sonuç bölümüyle ulaşılan bilgiler analiz edilmiş ve kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The art of weaving, having an important place in traditional arts, has been produced to meet the needs in daily life, and then shaped with an esthetic aim. Anatolia has formed a rich cultural inheritance by becoming an important center of weaving art. So, one of the important centers of weaving art in Anatolia is Kirsehir, a cradle of civilization in Central Anatolia. The aim of this study is toreveal the characteristics of carpet weaving in the province of Kirsehir, toshowits features such as color, technique, details of its composition, weaving techniques, material sand toolsused, and dyeing procedures through accurate researches, and to comment via a scientific point of view. With thisaim, the carpet sample sun investigated previously, andexisting in The Museums of Etnographia and Mevlana in Konya were defined and evaluated. When we have assessed the samples from the province of Kirsehir, noprevious study inestigating these samples in detail has been encountered. In the study, after registering the inventory files of the samples in the museums, we first photographed the samplesand then started to investigate. Each sample was assessed with the help of investigation and analysis charts. General information was also presented about the history of carpet weaving art. Throuht hecharts, the motive sused in the production of the samples were investigated graphically. In conclusion section, the findings were analyzed and registered. KeyWords: Carpet, Ethnography Museum, Kirsehir, Mevlana Museum.