Mustafapaşa su yapıları
Mustafapaşa water structures
- Tez No: 412154
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mustafapaşa, Bath, Bridge, Drinking fountain
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Nevşehir coğrafyası, konumu ve tarihi nedeniyle zengin bir geçmişe sahip kentlerimizden biridir. Nevşehir' bağlı Ürgüp ilçesinin Mustafapaşa beldesi de bir çok medeniyeti barındırmıştır. Özellikle kültürel açıdan önemli bir yere sahiptir. Bu kültürel ve coğrafi konumundan dolayı dikkat çeken Mustafapaşa beldesinde yer alan tarihi su yapıları tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada Mustafapaşa beldesi merkezinde bulunan su yapıları; hamamlar, köprüler ve çeşmeler detaylı olarak incelenmiştir. Tez; giriş, su mimarisi ve gelişimi, katalog, değerlendirme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Birinci bölümde; konunun tanımı ve önemi, araştırma yöntemi, konuyla ilgili kaynakların değerlendirmesi ve Mustafapaşa'nın tarihçesi ve coğrafyası başlıkları ele alınmıştır. İkinci bölüm de; su mimarisi ve gelişimi başlığı altında hamam, köprü, çeşme mimarisi ve gelişimi anlatılmıştır. Üçüncü bölümde tezin katalog kısmı tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde; Mustafapaşa beldesinde yer alan su yapıları hamamlar, çeşmeler ve köprüler başlıkları altında yapılar: tipoloji, malzeme, yapı elemanları, süsleme ve kitabe alt başlıklarına ayrılarak ele alınıp değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde; incelenen bütün yapılar ile ilgili tespitler ve sonuçlar ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler; Mustafapaşa, Hamam, Köprü, Çeşme
Özet (Çeviri)
Nevşehir is one of our cities which has a rich history due to its location and the past. Mustafapaşa district, the town of Nevşehir-Ürgüp, has been hosting many civilizations throughout the time. In particular, it has an important place in cultural terms. Because of their cultural and geographical locations, attention-grabbing historical water structures in Mustafapaşa district are the subject of our thesis. In this study, the water structures; baths, bridges, and drinking fountains which are located in the center of Mustafapaşa district have been analyzed. The thesis is formed of introduction, water architecture, catalogue, evaluation and conclusion parts. In the first section, the definition and the importance of the topic, research method, evaluation of the sources related to the topic and history of Mustafapaşa district and its geogpraphy have been embraced. In the second section, bath, bridge and drinking fountain architecture and its development have been analyzed under the head of water architecture. The third section forms the catalogue of the thesis. In the fourth section, the water structures in Mustafapaşa district have been evaluated under the title of baths, drinking fountains, bridges and with the subtitles of typology, equipment, structure elements, adornment and inscription In the fifth section, findings about all structures which had been investigated towards the spotted features have been presented.