Tefsîru'l - Ceylânî'de nefs kavramı
Concept of the flesh in Tefsiru'l - Ceylani
- Tez No: 412163
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Geylânî, Nefs, Tasavvuf, Tefsîru'l-Ceylânî, Geylani, the self, Sufism, Tafser al-Ceylani
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Tefsîru'l-Ceylânî'de Nefs Kavramı adlı üç ana bölümden müteşekkil bu çalışmamız, Abdülkâdir Geylânî'nin hayatı, tefsir metodu ve tasavvufta önemli bir yeri olan nefs kavramını tefsirinde nasıl değerlendirdiğini ortaya koymaktadır. Bu tezin birinci bölümünde Geylânî'nin yaşadığı asır, ailesi, hocaları, eserleri ve ilmî şahsiyetini ele alınarak tefsirinin daha iyi anlaşılmasına da katkı sağlayacak ön hazırlık nevinden bilgi verilmektedir. İkinci bölüm de tefsir, yöntem açısından ele alınarak; rivâyet, dirâyet ve işârî yönlerden, örnekleri ile birlikte incelenmiştir. Üçüncü bölümde, nefs kavramı ve bu kavramla yakın anlamlı olan akıl, kalp ve ruh gibi latifeler hakkında bilgi verilerek, tefsirde nefsin nasıl değerlendirildiği örnekleriyle beraber izah edilmiştir. Sonuç bölümde ise üç bölümün kısa bir değerlendirmesi yapılarak elde edilen çıkarımlar ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of three main parts named concept of the Self in Tefsiru'l-Ceylani shows Abd al-Qadir Geylani's life, his interpretation method and also how concept of the Self, that has a main role in Sufism, is interpreted. In the first prat of the thesis, the century Geylani lived in, his family, his masters, his works and his education are explained to give a support understanding his interpretation. In the second prat of the interpretation, its method is examined on aspects of rumour, acumer and isar with the examples. In the third part, information about concept of the Self and its related subjects like intelligence, heart and soul is given, and also the way of evaluation of concept of the Self in the interpretation is explained with some certain examples. In the conclusion, the inferences gained from the interpretation are expressed by a short evaluation of three chapters