Tefsirü'l-Cüzü'n-Nebe (İnceleme- metin- dizin- tıpkıbasım)
Tefsi̇rü'l-Cüzü'n-Nebe (Examination- text- index- facsimile)
  1. Tez No: 587088
  2. Yazar: SİNEM CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN YILMAZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Nebe suresi, tefsir, Surah Nebe, commentary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında, bir sure tefsirinin incelemesi yapılmıştır. Bu tefsir Nebe suresi üzerine yapılmış olup içerisinde Kur'an'da bulunan başka surelerden de parçalar verilmiştir. Çalışmamızda bu metnin kelime grupları incelenmiş, transkripsiyonu yapılmış, dizini oluşturulmuştur. Telif edildiği dönemin dil özellikleri üzerine zengin bir hazinedir. O dönemdeki dil aydınlatıldığı için Türk tarihine de ait ışık tutan bir çalışma olmuştur. Metnin trasnkripsiyonu yapılırken Arapça parçalar orijinal haliyle bırakılmış olup yorum kısımları latin alfabesine aktarılmış ve bu sayede o dönemin söz varlığı ile sözcüklerin o günkü kullanımları gözlemlenmiştir. Kelime grupları incelenirken günümüzdeki kurallara da uygun şekilde kullanımlar tespit edilip örnekler verilmiştir. Dizin kısmında metin içerisindeki kelimeler taranmış metindeki kullanımları ve anlamları sözlüklerden tespit edilerek kaydedilmiştir. Bu çalışma ile o dönemin Türkçesine ait ciddi bir malzeme elde edilmiş olup bu malzemenin incelikle işlenmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, exegesis was examined for 13th century. This exegies were made about Surah Nebe, and also contain the other surah which place at Quran. In this study, word groups of this text were examined, transcribed and indexed. It is a rich treasure for language features of the period in which it was copyrighted. Also this thesis shed light on Turkish history. In the transcription of the text, the Arabic pieces were placed in their original form and the interpretation parts were transferred to Turkish language and thus the vocabulary of the period and the usage of the words were observed. While examining the word groups, the usage is determined according to the rules of today and examples are given. In the index section, the words in the text are identified and recorded from the dictionaries. With this study, a serious material belonging to 13th century Turkish has been obtained and this material has been finely processed.