Kırsal yoksulluk ve kırsal emeğin proleterleşmesi: Gökçe ve Bakırca köylerinin karşılaştırmalı incelemesi
Rural poverety and proletarianization of rural labour: a comperative study of Gökçe and Bakırca villages
  1. Tez No: 412200
  2. Yazar: TOLGA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİNASİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal emek, kırsal yoksulluk, emeğin proleterleşmesi, Gökçe, Bakırça, Rural labor, Rural poverty, proletarianization of labor, Gökçe, Bakırça
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Türkiye'de ve Dünya'da kırsal alanda özellikle son otuz yılda neo-liberal politikaların uygulanmasıyla birlikte büyük değişimler gerçekleşmektedir. Kırsal alanda meydana gelen değişimler toplumu doğrudan ya da dolaylı yollardan etkilemektedir. Kırsal alandaki toplumsal yapı da bu değişimlerden etkilenmekte, kırsal emeğin konumu değişmekte, sosyo-ekonomik boyutta dönüşümler geçirmektedir. Buna bağlı olarak, kırsal alanda yoksulluk yeni bir boyut kazanmakta bu durum kırsal emeğin dönüşümünü de tetiklemektedir. Bu çalışmanın konusunu Muğla'nın Ula İlçesi'ne bağlı Gökçe köyü ve Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'ne bağlı Bakırça köyü üzerinden, kırsal emeğin proleterleşmesi ve yoksulluğun kırsal boyutunun karşılaştırmalı olarak incelenmesi oluşturmaktadır. Bu kapsamda seçilen iki köyün şu andaki sosyo-ekonomik yapısının ele alınmasıyla birlikte, yoksulluk ve proleterleşme arasında nasıl bir ilişki olduğu, Türkiye kırsalı da göz ardı edilmeden tarihsel süreç içerisinde sosyo-ekonomik ve tarımsal yapılarda olan değişimler de göz önünde bulundurularak irdelenmiştir. Araştırma sonucunda genel olarak, iki köyde kırsal yoksulluğun varlığı ve kırsal yoksulluğun proleterleşme eğilimlerini etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There have been major changes in rural areas of Turkey and the World especially for last thirty years along with the implementation of neo-liberal policies. Changes that occur in rural areas, affect society either directly or indirectly. Those changes also affect the rural socities such as get to change the rural labor's position and transform the socio-economic dimension. 'Poverty in rural areas' gained a new dimension according to this reality. Impoverishment causes the transformation of rural labor too. This article's subject is a comparative study of poverty's rural dimension and rural labor proletarianization via Gökçe Village (Ula district of Muğla) and Bakırça Village (Çorlu District of Tekirdağ). In this context, at first stage the two villages have been determined as current socio-economical structures. Then the relationships between“poverty”and“proletarianization”have been examined without being ignored Turkey's rural areas and by considering socio-economical and agricultural changes. The presence of rural poverty have been found at both villages as a result of this research. And we generally determined that this situation affects the tendency of proletarianization.