Almanya'da yaşayan Türkiyelilerin gündelik hayat pratikleri ve taktikler; Almanya Aachen örneği
Everyday life practices of Turks living in Germany and tactics: Germany - Aachen as a case study
  1. Tez No: 412206
  2. Yazar: FATMA GAYE GÖKALP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TUNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gündelik Hayat Sosyolojisi, Taktikler, Mikro-direniş, Michel de Certeau, Gündelik Hayat Pratikleri, Almanya'da Yaşayan Türkiyeliler, Everyday Life Sociology, Tactics, Micro-Resistance, Michel de Certeau, Everyday Life Practices, People of Turkish Origin living in Germany
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bu çalışma Almanya'da yaşayan Türkiyelilerin gündelik hayat pratiklerinde Michel de Certeau'nun mikro-direniş biçimleri ve taktikler kavramlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, gündelik hayatta sıradan bireyin önemini vurgulayan bir yaklaşım çalışmada temel alınmıştır. Almanya'da yaşayan Türkiyelileri inceleyen bu çalışmada, klasik göç kuramlarından farklı olarak, sıradan bireyin gündelik hayat pratikleri içerisinde gerçekleştirdiği eylemlerde iktidara karşı direniş ön plana çıkarılmaktadır. Gündelik hayatın her alanında mevcut olan iktidarın stratejik düzenlemelerine karşı, sıradan bireyin yaratıcı zekâ, hileler ve manipülasyonlar yoluyla taktikler ortaya koyması ve iktidarı anlık biçimde çarpıtması çalışmanın temel hareket noktasını oluşturmaktadır. Alman toplumu içerisinde iktidarın kurucuları olmayan Türkiyelilerin, yaşam modellerini devam ettirebilmek için gündelik hayatlarında ortaya koydukları pratikler, taktikler olarak Alman toplumunun stratejilerine ve iktidarına karşı anlık kazanımları ortaya koymaktadır. Almanya'da yaşayan Türkiyelilerin, taktikler olarak ele alınan dil manipülasyonları, tüketim ve yemek yeme pratikleri, farklı kullanım biçimleri gibi pratikleri alan çalışmasında elde edilen veriler yoluyla analiz edilmiştir. Çalışmanın saha çalışmasının gerçekleştirildiği Aachen şehrinde derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilen çizgi dışı çoğulluklar, öteki olmak, kaçak avlanmak, sıradan bireyin yaratıcı taktikleri ve manipülasyonları, çoklu direniş, toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikler kategorilerinde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study intends to analyze concepts of tactics and micro-resistance practices in everyday life practices of Turkish origin people living in Germany. Within that intention, an approach taking into account ordinary people as priority, constituted the main framework of the study. This study dealing with people of Turkish origin living in Germany, apart from classical migration theories, brings resistance, against power in everyday life, in ordinary individual to the forefront. Ordinary people establishing manipulations based on creative intelligence, tricks and manipulations and eroding power mechanisms instantly are main premises of this study. People of Turkish origin who are not creators of power mechanisms in German society, create tactics to maintain their forms of living and these tactics can be considered as temporary acquisitions against hegemony of German society and their strategies. Language manipulations, consumption and eating practices, different forms of usages considered as tactics of Turkish origin people living in Germany, have been analyzed by the data gathered from field study. Depth interviews have been carried out in Aachen and the data from these depth interviews have been analyzed under the categories of pluralities out of bonds, creative tactics and manipulations of ordinary people, multiple resistance and inequalities depending on gender.