Türkiye'de kamu yönetiminde kadın istihdamı ve kadın istihdamının arttırılmasına yönelik öneriler
Suggesti̇ons of women's employment and i̇ncreasi̇ng of women's employment i̇n publi̇c admi̇ni̇strati̇on i̇n Turkey
- Tez No: 412207
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın çalışması, kadın istihdamı, Türkiye'de kadın istihdamı, kamu yönetiminde kadın istihdamı, çalışma hayatında kadınlar ve sorunları, kadın istihdamını arttırmaya yönelik öneriler, Women study, women's employment, women's employment in Turkey, women's employment in Public Administration, women in Work life and their problems, proposal to increase women's employment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Kadınlar insanlık tarihinin ilk dönemlerinden bu yana ekonomik hayatın aktif birer üyesi olmuştur. Dolayısıyla, dünya genelinde tarihsel süreç içerisinde kadın istihdamının sürekli olarak arttığı görülür. Özellikle dünyada Sanayi Devrimi ve ilerleyen yıllarda Birinci ve İkinci Dünya Savaşı kadın emeğine olan talebi artırmıştır. Daha sonra Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği öncülüğünde oluşturulan hukuki düzenlemeler ile kadınlar çalışma hayatında istihdam edilmeye başlamıştır. Çalışmamızda Türkiye ekonomisinde kamu yönetiminin istihdam yapısı istatistiki verilerle ortaya konmuştur. Kadın istihdamı hakkında bilgi sahibi olmayı sağlayacak tüm verilerden yararlanılmıştır. Elde edilen bu istatistiki veriler ile ekonomimizin mevcut yapısı içerisinde kadın istihdamının Avrupa Birliği ve OECD ülkelerinin çok altında kaldığı saptanmıştır. Kadın istihdamının ekonominin genelindeki ve kamu yönetimindeki düşük düzeyde olmasını etkileyen ekonomik, sosyal, siyasal ve hukuki nedenler olduğu tespit edilmiştir. Bu tespit ile kadın istihdamını Türkiye'yi Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri seviyesine getirmek için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Women have been active members of economic life since the history's first periods. Therefore, women's employment has been increased in historical period around the world. Specifically, Industrial Revolution and First and Second World Wars increased demand of women labor. In the following years, women's employment had started by the legal regulations that have been created by the leadership of United Nations and European Union. In this study, public administration's employment structure has been demonstrated by statistical data in Turkey's economy. All kinds of data which provide insight on women's employment have been utilized. In the light of statistical data, it has been demonstrated that women's employment in Turkey's economical structure have remained much lower than European and OECD countries. Economic, social, political and legal factors that cause lower women's employment have been identified. Thus, suggestions have been made to raise women's employment in Turkey up to the level of OECD and European countries.