Keramos sunakları
Keramos altars
- Tez No: 412205
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABUZER KIZIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Keramos, Sunak, Silindirik Sunak, Dikdörtgen Sunak, Keramos, the altar, cylindrical altar, rectangular altar
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın konusunu oluşturan 10 sunak buluntusu, 2006 – 2010 yılları arasında Muğla İli, Keramos (Ören) ve Selimiye Mahallelerinde yürütülen Arkeolojik Yüzey Araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. Keramos'ta tespit edilen sunaklar üzerine yapılan bu çalışmada sunakların farklı form ve bezemelere sahip oldukları anlaşılmıştır. Sunaklar silindirik gövdeli ve dikdörtgen prizma gövdeli olarak iki forma ayrılmıştır. Sunaklar incelendiğinde 8 sunağın kabartmalı olduğu saptanmıştır. Sunaklardan 6 sunağın farklı 2 sunağın benzer kabartmalara sahip olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca sunaklar arasında 1 sunak yazıtlı 1 sunak ise kabartmasızdır. Sunaklar üzerindeki kabartmalar yüksek ve alçak kabartma biçiminde işlenmiştir. Girland ve yaprak türünden bitkisel ögelerin bir arada kullanıldığı sunaklar dışında hayvan figürlerinden yılan, boğa başları ve balık betimleri sunaklara üzerinde yer alan diğer bezeme örgeleridir. Zeus'un yıldırım demeti, louterion ve seramik kapları da sunaklar üzerinde görmek mümkün olmuştur. Söz konusu betimler ikonografik olarak incelenmiştir. Silindirik gövdeli ve dikdörtgen prizma gövdeli sunaklara ilişkin aydınlatılmayı bekleyen konulardan biri sunakların hangi amaçla kullanıldıkları olmuştur. Sunakların form ve bezeme farklılıklarının dışında farklı kullanım amaçları olduğu tespit edilmiştir. Adak sunağı ve mezar sunağı olarak kullanım gördükleri saptanmıştır. Sunakların geneline bakıldığında birbirinden farklı işçilik gösteren sunaklar olduğu gibi aynı karakteristik işçiliğe sahip sunaklar da tespit edilmiştir. Sunakların tarihlendirilmesi genel olarak sunakların üzerlerinde yer alan kabartma betimleri göz önünde bulundurularak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The 10 altars which are the subject of this study, 2006 - Mugla Province between 2010 Keramos (ruins) were found during the Archaeological Survey conducted in Keramos (Ören) and Selimiye district in Muğla Province between 2006 and 2010. The study on the altars found in Keramos showed that they have different forms and decorations. The altars are studied in two types as ones with a cylindrical body and ones with rectangular body. Eight of the altars have reliefs. Six of them are different but two of them have similar reliefs. One oh them, with an inscription, doesn't have any relief. The reliefs were carved high or low. Other than floral patterns like garlands or leafs there are also snake, bull head and fish figures, Zeus' thunderbolt, louteria and pottery on the altars. These depictions are examined iconographically. One of questions waiting to be answered is the using puspose of the altars. It's understood that apart the variety in form and decoration, the altas were also used for various purposes, for exemple as votive or burial altars. As we look at the altars in general, it's understood that some of them have differences in craftsmanship and some have the same characteristics. The dating of the altars are made considering the relief depictions.