Türkiye'de tekstil sektöründe dağıtım kanalı seçiminde karşılaşılan problemler ve Adıyaman'da tekstil firmaları üzerinde bir uygulama
In Turkey the problems encountered when selecting distribution channel at the textile sector and an investigation at textile firms in Adıyaman
- Tez No: 412304
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dağıtım, Dağıtım Kanalı, Dağıtım Kanal Yapısı, Aracılar, Dağıtım Kanal Organizasyonu, Distribution, Distribution Channel, Design of Distribution Channel, Mediator, Organisind to Distribution Channel
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Üretim işletmeleri, kanal üyeleriyle olan ilişkilerini iyileştirerek dağıtım kanal sisteminden maksimum seviyede fayda sağlayabilmektedir. Dağıtım kanal sistemini iyi yöneten ve en iyi hizmeti sağlayan işletmeler, diğerlerinden ayrılmaktadır. Üretim işletmeleri birer dağıtım kanal kompozisyonu oluşturmak durumundadır. Ancak dağıtım maliyetleri genel maliyetleri etkilemektedir. Bu yüzden her şeyden önce işletmeler hedef pazarı tanımalı ve Pazar bölümlemesi yapmalıdır. Daha sonra pazarlama stratejilerine en uygun olan ve en az maliyetli olan dağıtım kanal yapısını oluşturmaları gerekir. Bu tez çalışmasının amacı, dağıtım kanal sisteminde üretim işletmelerinin karşılaştığı problemleri incelemektir. Çalışmada, pazar yapısı, rekabet, ürün özellikleri, tüketici tercihleri, işletme hedefleri gibi değişkenlerin dağıtım kanal sistemi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Kanalda tek taraflı karar ve uygulamaların kanal performansını olumsuz etkilediği görülmüştür. Tez çalışmasını desteklemesi amacıyla Adıyaman'da tekstil işletmeleri ile bir uygulama yapılmıştır. Araştırma metodu olarak anket kullanılmıştır. Veriler ise SPSS (Statistical Programing for Social Scientist) programıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Manufacturer firms can exploit the full potential of distribution channel systems by improving relationships with their channel members. The companies that manage their distribution channel system well and present the best service differ from others. Manufacturer companies have to constitute one each distribution channels. However, the expenses of channel have an impact on the general expenses. Therefore, the first purpose of all firms is to recognize the target market and to do market segmentation. Then, firms have to form its own distribution channel that is the most appropriate for their marketing strategy and the least cost. This study aims the analysis of problems that manufacturer firms meet with the distribution channel system. In this study, it is treated the effects of market structure, competition, product specifications, consumer preferences, management goals, and a number of other variables on the distribution channel systems. It shows that unilateral decisions and implementations in the channel negatively affect the performance of channel. This study carries out an application within the textile enterprises in Adıyaman Province and follows a survey method in the application. The data obtained under the study is evaluated by SPSS Program.