Kalp yetersizliği özbakımına bakım veren katkısı ölçeği geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Valıdıty and relıabılıty of the turkısh versıon of the caregıver contrubıtıon to self care of heart faılure ındex
  1. Tez No: 412459
  2. Yazar: GÜLÇİN AKBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Heart Failure, Caregiver, Self-care, Validity and Reliability
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma kalp yetersizliği olan hastaların özbakımında bakım verenlerin katkısını değerlendirmek için Vellone ve ark. tarafından geliştirilmiş olan“Kalp Yetersizliği Özbakımında Bakım Verenlerin Katkısı Ölçeği”nin (Caregiver Contrubition to Self-Care of Heart Failure Index) Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirliğini belirlemek için yapıldı. Çalışma Nisan-Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji servis ve polikliniğinde bakım verenlerle yüz yüze görüşme ile gerçekleştirildi. Metodolojik araştırma niteliğinde olan bu çalışmada örneklem grubunu iletişim kurmayı engelleyen sorunu olmayan, New york Heart Association 3 (NYHA 3) ve New york Heart Association 4 (NYHA 4) kalp yetersizliği olan, en az 3 ay öncesinde tanı koyulan, hastaneye tekrar yatışları olan 165 hastaya, bakım veren kişiler oluşturdu. Ölçek, kapsam geçerliliğini değerlendirmek üzere beş uzmana sunuldu, öneriler doğrultusunda son şekli verildi. Yirmi iki maddeli ve Likert tipindeki ölçek, dil çeviri ve kapsam geçerliliği çalışmalarından sonra on beş kişilik bir gruba uygulandı ve sorun yaşanmadan uygulamalara devam edildi. Yapı geçerliliği için Doğrulayıcı Faktör Analizi yapıldı. Faktör analizi sonucunda genel uyum katsayılarında sorunlar olduğu saptandı. Faktör yükü 0,04 olan bir madde saptandı. Ölçeğin güvenilirliği için yapılan iç tutarlılık analizinde Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısı 1.boyutta 0,66; ikinci boyutta 0,81; üçüncü boyutta 0,80'di. Ölçek ve alt boyutlarının zamana göre değişmezliğini değerlendirmek için test-tekrar test yapıldı, her iki uygulama arasında fark olmadığı belirlendi (p>0,05). Sonuç olarak“Kalp Yetersizliği Özbakımında Bakım Verenlerin Katkısı Ölçeği”nin Türkçe versiyonunun Türk toplumunda kullanımı için iyileşme çalışmalarının yapılması gerektiği saptandı. Anahtar Kelimeler :Kalp Yetersizliği, Bakım Verenler, Özbakım, Geçerlilik Güvenilirlik
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to determine the validity and reliability of the Turkish version of the“Caregiver Contrubition to Self-care of Heart Failure Index”developed by Vellone et al. to evaluate caregiver's contrubition to self care of patient with heart failure. The study has been carried out through face to face interviews between April and December, 2014 in Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Istanbul University. As a methodological research, this study has constituted its sample a group of 165 caregivers with able to communicate. This study has included 165 patients who have been diagnosed with New York Heart Association class 3 (NYHA class 3) and New York Heart Association class 4 (NYHA class 4) heart failure for at least three months and have been readmitted to the hospital fort he same diagnosis or aclosely-related condition. For linguistic validation, en expert panel of five academics was formed, and the Turkish form was finalized according to their reccommendations. The twenty two item Likert-type scale was applied to a group of 15 caregivers and the study was continued to practice so that the scale dos not any problem in clarity. Confirmatory factor analyses was performed for construct validity. Some problems was found in general compliance factors as a result of factor analysis. It was determined item that factor loading was 0,04. Internal consistency analysis was performed for reliability of the scale. Cronbach alpha relability coefficient was determined to be 0,66 at first factors; 0,81 at second factors, 0,80 at third factors. The test was repeated to evaluate the invariance of the scale and its sub-scale with respect to time, no difference between two implementations was determined (p>0,05). As a result it was determined that Turkish version of the“Caregiver Contrubition to Self-care of Heart Failure Index”needs further refinemed to be used in studies.