Obezite cerrahisi öncesi ve sonrası yaşam kalitesi ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi
Examination of quality of life and healthy life style behaviour before and after bariatric surgery
  1. Tez No: 412513
  2. Yazar: DUYGU ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YORULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bariatric Surgery, Healthy Life Style Behaviour Scale, Quality Of Life Scale
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma; obezite cerrahisi alan hastalarda kişisel ve hastalığa ilişkin özelliklerin operasyon öncesi ve sonrasında, sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Araştırma; İstanbul ilinde obezite cerrahisi alan 33 hasta ile tanımlayıcı kesitsel araştırma tipine göre gerçekleştirildi. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Yaşam Kalitesi Ölçekleri kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel metodlar, eşleştirilmiş t testi ve pearson korelasyon analizi kullanıldı. Araştırmaya katılan hastaların, %75,8'i kadın, %45,5'i 31-50 yaş arasında, %51,5'i evli, %57,5'i lisans ve üstü mezunu, %33,3'ü ev hanımı ve yaş ortalamaları 37,9±13,1'dır. Hastaların, operasyon sonrasında operasyon öncesine göre yaşam kalitesi ölçeği fiziksel ve mental ana skor puanlarının ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği toplam puanının anlamlı ölçüde arttığı görüldü (p˂0,05). Sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile yaşam kalitesi ölçeği arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulundu. Aynı zamanda operasyon sonrası hastaların beden kitle indekslerinde, hastalık semptomlarında ve cinsel sorunlarında azalma görüldü (p˂0,05). Hastaların operasyon sonrasında psikolojik yardıma ihtiyaçlarının kalmadığı, sigarayı kullanmayı azalttığı bulundu. Hastaların operasyon sonrasında da kilolarını korumaya ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını geliştirmeye yönelik eğitimlerin devamlılığına daha çok dikkat çekilmesi önerilebilir. Anahtar Kelime: Obezite Cerrahisi, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği, Yaşam Kalitesi Ölçeği
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine effect of healty life style behavior and quality of life scale of the people who have bariatric surgery and their personal and characteristic of disease before and after bariatric surgery. The research was conducted in Istanbul together with 33 patients who had bariatric surgery in according with the type of descriptive cross sectional study. Data was collected by applying Introductory Information Form, Healthy Life Style Behavıour Scale and Quality of Life Scale. Descriptive statistical methods, paired-samples t test and pearson corelation analysis were used on analyzing of the data. Of patients who participate in this study; %75,8 female, %45,5 age of 31-50, %51,5 married, %57,5 gradued and postgradued, %33,3 housewife and mean age of them in the study was 37,9 ±13,1 years. After operation it has been seen that quality of life scale, physical and mental component score and total score of healthy life style behaviour was significantly increased than before operation. Positive mid-level significant statistical corelation was found in between healthy life style behaviour and quality of life scale. In addition decreasing of body mass index, disease symptoms and sexual problems of the patients have been observed after operation. Also it was observed that the patients have no need of psychological help and they reduced smoking after the operation. It may be suggested to point out controling body weight and improving healthy life style behaviour traning to the patients after operation.