Hemşirelerin dürtüsellik, anksiyete ve öfke düzeyleri ile savunma biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Nurses impulsivity investigation of the relationship between anxiety and anger levels with the defense style
  1. Tez No: 412593
  2. Yazar: BURCU ÇAKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BİRGÜL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, dürtüsellik, hemşire, öfke, savunma mekanizmaları, Anger, anxiety, defense mechanisms, impulsivity, nurse
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Hemşirelik çalışma koşulları açısından stresli bir meslek olarak bilinmektedir. Hemşirelerin streslerini kontrol altına alabilmeleri için dürtüsellik, anksiyete ve öfke ile başetme mekanizmalarını ve bunlara yönelik savuma biçimlerini bilmesi, kullanma becerilerine sahip olması gerekmektedir. Bu çalışma hemşirelerinin dürtüsellik, anksiyete ve öfke düzeyleri ile savunma biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı araştırma şeklinde tasarlanmıştır. Araştırma Gülhane Askeri Tıp Akademisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin dahili birim, cerrahi birim, yoğun bakım ve acil servisinde çalışan toplam 460 hemşireden örneklem olarak seçilen 370 hemşire ile 15.09.2014 - 30.04.2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Sosyo-Demografik Veri Toplama Formu, Barratt Dürtüsellik Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Çok Boyutlu Öfke Ölçeği ve Savunma Biçimleri Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Hemşirelerin“dürtüsellik genel”puan ortalamasının 65.40 ± 6.96,“anksiyete”puan ortalamasnın 13.71 ± 11.16,“öfke belirtileri”puan ortalamasının 31.50 ± 10.81 ve“öfkeye yol açan durumlar”puan ortalamasının 145.36 ± 30.70 olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin“immatür savunmalar”puan ortalamasının 104.77 ± 28.78,“nevrotik savunmalar”puan ortalamasının 41.79 ± 8.55 ve“matür savunmalar”puan ortalamasının 44.36 ± 9.49 olduğu bulunmuştur. Hemşirelerin dürtüsellik genel düzeyinin, anksiyete düzeyinin, öfkeyle ilgili düşünceler, öfkeyle ilgili davranışlar ve kişilerarası öfke düzeyinin immatür savunmalar boyutunu arttırdığı saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda hemşirelere öfke ile baş etme becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitim programlarının oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nursing is known as a stressful occupation in terms of working conditions. To control impulsivity nurses stress, anxiety and anger coping mechanisms and with the defence needs to know use the formats must have skills. This work is the nurse of impulsiveness, anxiety and anger levels with an investigation of the relationship between forms of defense style and was held in order to determine the factors affecting. Designed in the form of research, descriptive research. Research training and research Hospital Gülhane Military Medical Academy of internal units, surgical units, intensive care and emergency service workers a total of 460 nurse 15.09.2014-30.04.2015 nurse selected as the sample with 370 was held. Research, socio-demographic data collection form, Barratt Impulsivity Scale, Beck Anxiety Scale, Multidimensional Anger Scale and the scale of Defense Formats were used. Please fill the data obtained were analyzed using SPSS for Windows, 22.0. As the number of data evaluation descriptive statistics, percentage, mean, standard deviation is used. Nurses“general impulsivity”score average of 65.40 ± 6.96,“anxiety”score average 13.71 ± 11.16,“symptoms of anger”points average of 31.50 ± 10.81,“the anger that leads to situations in which”average of 145.36 ± 30.70. In addition, nurses“immature defense”points average 104.77 ± 28.78,“neurotic defenses”score is the average of the defences of mean 41.79 ± 8.55 and“mature defenses”score was found to be the average of 44.36 ± 9.49. Nurses the overal level of impulsiveness, level of anxiety, anger-related thoughts, it was found that anger-related behaviors and increase the size of immature defense interpersonal anger level. Obtained outcomen show that nurse training programmes about improwing the ability of coping with anger could be recommended.