Suçların aydınlatılmasında paydaşlar üzerindeki CSI etkisi
The CSİ effect on crime clarification among collaborators
  1. Tez No: 412669
  2. Yazar: AYLİN YAKUPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEYLAN ZİYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: CSI, CSI Etkisi, Olay Yeri, Olay Yeri İnceleme, Adli Bilimsel Yöntem ve Teknikler, CSI, CSI Effect, Crime Scene, Crime Scene Investigations, Scientific Metods And Techiniques
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada, adalet sistemi çalışanlarının, toplumun ve suç faillerinin CSI ve benzeri dizilerden etkilenme biçimleri incelenmiştir. CSI ve benzeri dizilerin, adalet sistemi çelışanlarının tutum ve davranışları üzerindeki etkisi ve bu perspektiften yola çıkılarak, toplumsal olarak adli bilimlere bakışın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada bir suçun faili olabilecek kişilere CSI ve benzeri dizilerin ne denli yol gösterici olduğu ve bir diğer taraftan mağdurları ne kadar eğitebildiği sorularına yanıt aranmıştır. Araştırma, 2011-2012 yıllarında İstanbul'da, adli mekanizmanın çeşitli ayaklarında görev alan beş farklı meslek grubuyla gerçekleştirilmiştir. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü kapsamında görev yapan 128'i polis, 52'si adli bilim/tıp uzmanı, 35'i serbest avukat, 30'u Ceza Mahkemeleri'nde görevli hakim ve 21'i Cumhuriyet Savcısı'ndan oluşan toplam 266 kişiyi kapsayan bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak anket yönteminin uygulanmasına karar verilmiştir ve kişisel görüşme yöntemi uygulanmıştır. Suçun aydınlatılmasına yönelik adli bilimsel yöntem ve tekniklerin ekranlarda gerçek dışı bir şekilde izleyiciyle buluşması, toplumun adalet mekanizmasından beklentilerini değiştirmiştir. Toplumun bu tür mesleklere ve eğitim programlarına yönelik ilgisi artmıştır. Adalet sistemiyle ilk kez karşı karşıya gelen bir vatandaşın soruşturma ve kovuşturma sürecine dair yanlış bir algıya sahip olduğu ortaya konulmuştur. CSI ve benzeri dizilerin, eğitimli failler yaratma etkisi de söz konusudur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, The CSI Effect and the influances of the similar series on forensic workers, society and criminals were examined. It was aim to evulate the societies perspectiv about forensic based on the CSI and the similar series effects on forensic workers attitude and behaviours. The research which is based on a survey has been done with 5 professional groups who are a member of judicial system in Istanbul in the years 2011-2012. A surwey was performed on 266 people. The groups existed of 128 law enforcement officers, 52 forensic scientist, 35 lawyers, 30 judges and 21 state prosecutors. The questionaries were made with face to face interview and the data is gather by this way. The factitious metods and techiniques to identify criminal offence were changed the expectation of the society from the justice system. It was started that a private citizien who was forced to justice system for the first time has incorrect perception about criminal investigations and prosecutions. The CSI and the similar series has the keys of creating educated perpetrators.