Larengofarengeal reflü hastalarında lansoprazol ve lansoprazol+domperidon tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of lansoprazole and lansoprazole + domperidone treatment on the laryngopharyngeal reflüx patients
- Tez No: 412762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA KAPUSUZ GENCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gastroözefageal reflü, larengofarengeal reflü, proton pompa inhibitörü, öksürük, reflü semptom indeksi, reflü bulgu indeksi, Gastroesophageal reflux disease, laryngopharyngeal reflux, proton pump inhibitors, cough, reflux symptom index, reflux finding index
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş ve Amaç: Laringofarengeal reflü (LFR) tanısı ve patofizyolojisi hala tam olarak ortaya konulamamış bir hastalıktır. Tanıda altın standart olarak kabul edilen pH monitörizasyonunun uygulama zorluğu sebebiyle tanı amaçlı kullanılmasının hastalar tarafından reddedilmesi ve araştırmalar haricinde poliklinik şartlarında tanı yaklaşımları arasında yer almaması nedeniyle LFR tanısında daha pratik olan ve takiplerde kolaylıkla kullanılabilecek bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle ampirik olarak verilecek proton pompa inhibitörleri (PPİ) sonrası semptom ve bulguların değerlendirilmesi ve tedavi sonrası gelişmelerin tanıyı desteklemesi daha çok kullanılan bir tanı metodu haline gelmiştir. Bu çalışma ile LFR düşünülen hastaların semptom ve bulguları skorlandı. Tedavide iki farklı ampirik tedavi protokolü kullanılmış olup tedavinin 1. ve 3. ayında semptom ve bulgular tekrar skorlandı ve iki protokolün birbirlerine üstünlükleri karşılaştırıldı. Metod: Bozok Üversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğine 2015 yılında başvuran ve klinik olarak Reflü Semptom indeksine göre LFR düşündüren hastalar larengofarengeal reflü şüphesi ile çalışmaya alındı. Bütün hastalara baş boyun muayenesi, nazal ve larengeal endoskopik muayene yapıldı. Videolaringoskopik muayene görüntüleri kaydedildi ve muayene sırasında saptanan bulgular Reflü Bulgu İndeksi olarak kayıt altına alındı. Çalışmaya RSİ≥ 13 ve RBİ ≥7 olan yaşları 18 ile 75 arasında degişen (ortalama yaş 50.6), 12'si erkek, 28'i kadın toplam 40 hasta alındı. Hastalar randomize olarak eşit iki guruba ayrıldı. Bir gruba yemekten yarım saat önce 2x1 şeklinde Lansoprazol 30 mg diğer gruba ise 2x1 şeklinde Lansoprazol 30 mg+ Domperidon 10 mg kombinasyonu verildi. Bu hastalara tedavi öncesi yapılan RSİ ve RBi puanlaması, endoskopik muayeneleri ve tedaviye yanıtları 1. ve 3. aydaki kontrollerinde tekrar değerlendirildi. Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre her iki tedavi protokolünün tedavi öncesi ve 3. ay sonu değerleri karşılaştırıldığında PPi tedavisine prokinetik ajan eklenmesinin sadece PPi kullanılan hasta grubuna göre üstünlük sağlamadığı sonucuna ulaştık. Sonuç olarak bu çalışma ile RBi 7'nin, RSi 13'ün üzerinde olup antireflü tedaviden fayda gören hastalarda hem tanıyı kesinleştirmiş hem de RBİ ve RSİ' nin pratik geçerliliğini göstermiş olduk. Ayrıca bu skorlama sistemi ile gereksiz ilaç kullanımı önlenirken, poliklinik şartlarında kolaylıkla uygulanabilecek bir yöntem elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: Laryngopharyngeal reflux (LPR) is a diagnosis and pathophysiology of disease is still not fully revealed. Because diagnosis of rejection by the patient and the diagnostic use because of the difficulty of implementation of monitoring pH which is considered the gold standard and take place between the approach to diagnosis in outpatient except research LPR diagnosis is more practical and need for a method that can be easily used for follow-up. Therefore, the evaluation of proton pump inhibitors after the signs and symptoms will be given empirically and support the diagnosis of symptoms after treatment has become more widely used diagnostic method. In this study, patients with suspected LPR symptoms and signs were scored. We used two different empiric therapy in the treatment protocol. The first and the third month of treatment symptoms and signs were scored and two protocols were compared superiority to others. Method: Bozok University Clinic of Otolaryngology, Faculty of Medicine and clinical patients admitted in 2015 compared to reflux symptoms suggestive LPR index were studied with suspected laryngopharyngeal reflux. All patients with head and neck examination, nasal and laryngeal endoscopic examination was performed. Laryngoscopic examination images were recorded. And signs detected during examination findings were recorded as reflux index. The study, which reflux symptom index(RSİ) ≥13 and reflux finding index (RFİ) ≥7, aged between 18 and 75 (average age 50.6), 12 men, 28 women, 40 patients were included in the total. Patients were divided into two groups randomly. 2x1 half an hour before meals as a group lansoprazole 30 mg, while the other group was given the form of 2x1 combinations of lansoprazole 30mg + Domperidone 10 mg. This pre-treatment of the patient performed RSİ and RFİ scoring, examination and treatment response was assessed again in the first and third month controls. Result: According to our study results, two protocols were compared before and three months after the end of treatment values. Using the proton pomp inhibitors with prokinetic agents in the combination have not advantage according to the using only proton pump inhibitor therapy.