Larengofarengeal reflü hastalarında koku fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Assessment of olfactory function in patients with laryngopharyngeal reflux
  1. Tez No: 406188
  2. Yazar: YUSUF ÇAĞDAŞ KUMBUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT DAMAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Larengofarengeal reflü, koku kaybı, connecticut chemosensory clinical research center, reflü semptom indeksi, reflü bulgu skoru, Laryngopharyngeal reflux, smell loss, connecticut chemosensory clinical research center, reflux symptom index, reflux finding scores
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yusuf Çağdaş Kumbul, Laringofarengeal Reflü Hastalarında Koku Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları – Baş ve Boyun Cerrahisi Tezi, Zonguldak, 2015. Literatürde larengofarengeal reflü hastalığının nazal, orofarengeal, otolojik etkileri üzerine birçok çalışma olmasına rağmen koku fonksiyonları üzerine yapılmış hiçbir çalışma bulunmamaktır. Bu çalışmadaki amacımız larengofarengeal reflü hastalarında koku fonksiyonlarını değerlendirmektir. Bu çalışma prospektif bir çalışma olarak dizayn edilmiş olup Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapıldı. Çalışma kontrol ve reflü grubu olmak üzere 2 gruptan oluşmaktaydı. Her grupta 50'şer hasta mevcuttu. Kontrol grubu kbb polikliniğine gelen hastalardan seçildi. Reflü grubuna reflü tanısı koyarken reflü semptom indeksi ve reflü bulgu skorlamasından faydalanıldı. Her iki grupta da (reflü grubu ve kontrol grubu) kronik sinonazal enfeksiyon hastalığı olanlar, alerjik riniti olanlar, aktif üst solunum yolu enfeksiyonu olanlar, septum deviasyonu olanlar, nazal polip hastaları, daha öncesinde kafa travması geçirmiş hastalar, üst solunum yolları enfeksiyonu sonrası koku duyusunu kaybetmiş hastalar, intrakraniyal ve koku yollarıyla ilgili maligniteye sahip olan hastalar, baş-boyun malignitesi nedeniyle RT alan hastalar, kronik hastalıklar nedeniyle ilaç kullanım öyküsü olan hastalar, herhangi bir sebeple nazal cerrahi geçiren hastalar, psikiyatrik ya da nörolojik hastalığı olanlar çalışma dışı bırakıldı. Daha sonra bu 2 gruba CCCRC koku testi yapılıp sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Grupların demografik özelliklerine bakıldığında cinsiyet ve sigara kullanım oranları açısından istatistiksel fark bulunmazken yaş değişkeni açısından istatistiksel fark mevcuttu. Yaş değişkeninin etkisini ortadan kaldırmak için kovaryans analizi yapıldı. Kovaryans analiz yapılmadan önce hesaplanan ortalama skorlar ve kovaryans analiz yapıldıktan sonra hesaplanan ortalama skorlar karşılaştırıldı. P değeri 0,05'in altındaki karşılaştırmalar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Sonuç olarak larengofarengeal reflü hastalığının koku fonksiyonları üzerine negatif etkisi bulundu. Bu çalışmanın gücünün arttırılması için reflü tanısı koyarken pHmetrinin kullanılmasının ve hayvan deneyleri ile olfaktör alanın histopatolojik olarak incelemesinin faydalı olabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca anti-reflü tedavi ile koku fonksiyonlarındaki düzelmeye bakılarak bizim çalışmamızı destekler nitelikte sonuçlara ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
Yusuf Çağdaş Kumbul, Assessment of olfactory function in patients with laryngopharyngeal reflux, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Thesis in Ear Nose Throat Diseases - Head and Neck Surgery, Zonguldak, 2015 Although there are many studies related to nasal, oropharyngeal, otologic effects of laryngopharyngeal reflux disease, no researches on smelling functions are provided in literature. The aim of this study is to evaluate the smelling functions on laryngopharyngeal reflux patients. This research is designed as prospective study and applied in Bulent Ecevit University Medicine Faculty Hospital. This study is implemented with two groups named as control and reflux. In each group, there exist 50 patients. Participants of control group are selected from patients of ear nose throat clinics. While making reflux diagnosis on patients for reflux group, reflux symptom index and reflux symptom scoring method are used. For each group ( reflux and control groups), the participants who have cronic sinonasal infection disease, allergic rhinitis, active upper respiratory infection, septum deviation, nasal polyposis disease, the patients who are head traumatized before, persons who lose sense of smell after upper respiratory infection, patients who have malignancy related to intrakranial and smelling pathways, patients who take RT because of head and neck malignancy, patients who drug usage story because of cronic diseases and who survive nasal surgery for any reason, and participants who have psychiatric or neurologic disease are excluded from research. After that, CCCRC smelling test is applied to each group and the results are analyzed statistically. According to the demographic characteristics of groups, there is no significant difference based on gender and ratio of cigarette use, however, there exists a statistical difference related to age variable. Covariance analysis is made to remove the age variable effect. Average scores which are calculated before covariance analysis is done and average scores calculated after covariance analysis are compared. The comparisons which have p-values lower than 0.05 are accepted as statistically meaningful. As a result, negative impact of laryngopharyngeal reflux disease on smelling functions is found. To increase the effect of this research, using PH meter to diagnose reflux and examininig olfactory area histopathologically with animal testing will be beneficial. Also, the results that support our study can be reached by looking to improvements on smelling functions with anti-reflux treatment.