Dış mekan mimari tasarımında çevresel grafiklerin anlatım problemleri ve çözüm önerileri
The expression problems of environmental graphics in outdoor architectural design and solution recommendations for them
  1. Tez No: 412917
  2. Yazar: HÜLYA GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK YALÇIN UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Grafik Tasarımı, Çevresel Grafik Tasarımı, Grafiksel Anlatım Problemleri, Architecture, Graphic Design, Environmental Graphic Design, Graphical Expression Problems
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Çevresel Grafikler bir tür dildir ve iletişim kurmak içindir. Aynı şekilde Mimari'nin de var olmadan önceki hali bir tür iletişim diliyle ortaya çıkar. Tarih boyunca bu iki temel alan birbirleriyle sürekli iletişim halinde olmuşlardır. Herşeyi daha saydamgörmemize yaradığı kadar, farklılıklarla ve ince detaylarla zenginleştirmeye de yarar. Bu iki temel alanaynı zamanda İnsanların yollarını bulmalarına ve verileri anlamalarına yardım etmekdedir. Grafik Tasarım yaşamın her alanına sızmışken aynı zamanda mimari tasarımla da bir etkileşim içine girmiştir. Bir bina hakkında bilgi verirken aynı zamanda kentin de oluşumuna destek sağlamıştır. Mimari elemanlar kendi varoluşları ile bir zamanlar kentlerde yol işareti olarak görev görmekteyken bugün karmaşıklığın içinde, bu anlamlarını yitirmişlerdir. Artık günümüzde çevresel grafikler birer belirteç olarak mimariyle birlikde hareket etmekdedir. Tasarımının estetik görünümünün yanısıra kentsel mekan da bu iki alan bazendegörsel kirlilik olarak kendini göstermekdedir. Bu tez çalışması dış mekan mimari tasarımında çevresel grafiklerin anlatım problemleri tespit edip çözüm önerileri getirmek temeli üzerine oturtulmuştur. Bu çalışma ile mimari ve çevresel grafiklerin günümüz kentlerine tasarım anlamında yaptığı katkılarını tespit etmek ve ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri getirirken bu alandaki literatür boşluğuna katkı sağlamaktır. İki tasarım alanının ilişkisinin doğru kurulması ve grafiksel olarak doğru iletilmesi açısından bu konu oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Environmental graphics is a kind of language and it is for communication. In the same way, previous state of architecture before it came into existence occurs through a kind of communicative language. These two basic fields have been in a constant relationship throughout the history. As well as, it helps us to see everything more transparent, it also contributes enrichment with differences and fine details. These two basic fields also help people to find their ways and to understand data. As Graphic Design has leaked to every part of our daily lives, it also has interaction with architectural design. While it is giving information about a building, it also supports the construction of the city where the building is in. While, in the past, own existences of architectural staff used to have functions as guides in the cities, they have lost those meanings in the complexity of today's world. Today, environmental graphics keep company with architecture as determiners.Apart from aesthetic appearance of their design, these two fields sometimes reveal as visual pollution in cities. This thesis study purposes to detect the expression problems of environmental graphics in outdoor architectural design and to recommend solutions for them. With this study, the contribution of architectural and environmental graphics to today's cities will be detected in terms of design and recommendation solutions will be given for the matters to be possibly occurred in the future. In this way literature gap in this field will be closed. This subject is a very important one in terms of establishing an accurate relationship between the two design fields and in terms of graphically conveying the outcome in an accurate way.