Barit ve bor bileşiklerinin ladin odununda tutunabilme özelliği ve dış mekan mobilyalarında kullanılabilme olanakları
Feature retenti̇on on spruce wood of bari̇te and boron compounds and abi̇li̇ty of usi̇ng at furni̇ture of outdoor olanaklari
  1. Tez No: 413277
  2. Yazar: SEREN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Spruce wood, park-garden furniture, impregnation, boron compounds
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, Ladin (Picea orientalis (l.)Link) odunu barit ve borlu bileşiklerden hazırlanan üç farklı (%1, %3, %5) çözelti konsantrasyonu ile ASTM 1413-76 standartına göre emprenye edilmiş ve bazı fiziksel-mekanik özelliklerde değişimleri araştırılmıştır. Toplam retensiyon, % retensiyon , tam-hava kurusu özgül ağırlık değeri, eğilme direnci, eğilmede elastiklik modülü, basınç direnci, yapışma direnci ve bazı fiziksel özellikler belirlenmek suretiyle mobilya endüstrisinde (dış mekan) kullanılabilme yeteneği belirtilmiştir. Deney sonuçlarına göre; en yüksek hava kurusu özgül ağırlık değeri Barit+Ba (0.80 g/cm3), tam kuru özgül ağırlık Barit+Ba (0.98 g/cm3)' ta gerçekleşirken mekanik özelliklerde en yüksek eğilme direnci değeri Barit+Ba (100 N/mm2), eğilmede elastiklik modülü Barit+Bx (55 N/mm2), basınç direnci barit+ba (65 N/rmm2) , yapışma direnci Barit+Bx (8,47 N/mm2)'de gerçekleşmiş olup; en yüksek su alma oranı Bx'te % 121,9 konsantrasyonda gerçekleşmiştir. Anahtar Kelimeler : Ladin odunu, park-bahçe mobilyası, emprenye, borlu bileşikler
Özet (Çeviri)
In this study, Picea (Picea orientalis (L.)Link) wood was impregnated according to ASTM 1413-76 standard with the concentration of three different solution concentrations(1%,3%,5%) prepared from barite and boron compounds and changes in some physical-mechanical properties were investigated. Capability of Its use in furniture industry (outdoor) was specified by determining its total retention, % retention, whole air dried specific weight value, bending resistance, elasticity module in bending, pressure resistance, adhesion resistance, and some physical properties. According to experimental results; while the highest air dried specific weight value was observed in Barite+Ba (0.80 g/cm3), whole air dried specific weight value was observed in Barite+Ba (0.98 g/cm3); among mechanical properties, the highest bending resistance was obtained in Barite+Ba (100 N/mm2), elasticity module in bending in Barite+Bx (55 N/mm2), pressure resistance in Barite+Ba (65 N/rmm2), and adhesion resistance in Barite+Bx (8.47 N/mm2); and the highest intake rate was observed in Bx at 121.9% concentration.