Tekmezar Dağı (Sarıbudak Köyü, Artvin) ve çevresinin florası
The flora of Tekmezar Mount (Sarıbudak, Artvin) and its close environs
- Tez No: 413276
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR EMİNAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flora, Tekmezar Dağı, Kolşik altkesim, Sarıbudak, Endemik, Flora, Tekmezar Mountain, Colchic region, Sarıbudak, Endemic
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, Tekmezar Dağı (Sarıbudak köyü, Artvin) ve Çevresinin Florası'nın tespit edilmesi amacıyla 2013-2015 yılları arasında yapılmıştır. Araştırma alanı, Davis'in grid sistemine göre A8 karesinde yer almakta olup, Holarktik bölgenin, Avrupa-Sibirya flora alanının Öksin kesiminin Kolşik altkesiminde yer almaktadır. Çalışma alanı 300-3224 m yükseltiler arasında bulunmaktadır. Bu araştırmada 79 familya, 234 cinse ilişkin toplam 365 adet bitki taksonu saptanmıştır. Bunlardan 11 takson Pteridophyta, 354 takson ise Spermatophyta bölümüne ilişkindir. Spermatophyta bölümüne ilişkin taksonlardan 4'ü Gymnospermae, 350'si Angiospermae alt bölümünde bulunmaktadır. Araştırma alanında en fazla takson içeren familyalar sırasıyla; Compositae (45 takson), Leguminosae (33 takson), Rosaceae (28 takson), Lamiaceae (25 takson), Boraginaceae (14 takson), Caryophyllaceae (12 takson), Brassicaceae (11 takson), Ranunculaceae (10 takson), Apiaceae (10 takson) ve Plantaginaceae (9 takson). Çalışma alanında belirlenen 174 taksonun fitocoğrafik bölgeleri saptanmıştır. Bu türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımları ise şöyledir: 130 adeti (%35,6) Avrupa-Sibirya, 37 adeti (%10,2) İran-Turan ve 7 adeti (%1,9) Akdeniz'dir ve coğrafi bölgesi bilinmeyen ve birden fazla bölgede yayılış gösterenler 191 adet (%52,3)'dir. Taksonların hayat formlarına göre dağılım ve oranları sırasıyla şöyledir: Hemikriptofitler 109 takson (%29,9), Kriptofitler 66 takson (%18,1), Fanerofitler 49 takson (%13,4), Kamefitler 48 takson (%13,2) ve Terofitler 31 takson (%8,5)'dir. Araştırma alanında 16 adet endemik ve 29 adet endemik olmayan nadir bitki türü saptanmış olup, endemizim oranı %4,4'dır. IUCN tehlike kategorilerine göre endemik ve endemik olmayan nadir 45 adet taksonun tehlike durumu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE FLORA OF TEKMEZAR MOUNT (SARIBUDAK, ARTVİN) AND ITS CLOSE ENVIRONS This study has been carried out between 2013-2015 in order to determine the flora of1 Tekmezar Mounth (Sarıbudak, Artvin) and ıts Close Environs. The research area under review is taken place in Colchic province of Euro-Siberian floristic area of Holarctic region and is found in the A8 square according to grid system of Davis. The study area lies between 300 and 3224 m elevation above the sea level. In this study, total 365 plant taxa belong to 79 families and 234 genera were determined. 11 of them belong to Pteridophyta, the remaining 354 taxa were Spermatophyta which included 4 taxa from Gymnospermae and 350 taxa from Angiospermae. The largest families recorded were as follows: Compositae (45 taxa), Leguminosae (33 taxa), Rosaceae (28 taxa), Lamiaceae (25 taxa), Boraginaceae (14 taxa), Caryophyllaceae (12 taxa), Brassicaceae (11 taxa), Ranunculaceae (10 taxa), Apiaceae (10 taxa) ve Plantaginaceae (9 taxa). The percentage of phytogeographical origins of 174 taxa was determined. The distribution of the taxa according to the phytogeographical regions was as follows: Avrupa-Sibirya with 130 taxa (%35,6), Iran-Turan with 37 taxa (%10,2), Mediterranean with 7 taxa (%1,9) and multiregional or of unknown phytogeographic origin with 191 taxa (%52,3). The life form spectrum of the taxon was as follows: Hemicryptophytes 109 taxa (%29,9), Cryptophytes 66 taxa (%18,1), Phanerophytes 49 taxa (%13,4), Chamaephytes 48 taxa (%13,2) and Therophytes 31 taxa (%8,5). Endemism is % 4,4 and included 16 endemic taxa and 29 non-endemic rare plants. The endemic plants and non-endemic rare plants in the study area have been classified according to IUCN threat catagories.