Diyatomitten atmosferik buhar kürü yöntemi ile gazbeton üretimi
Aerated concrete production with atmospheric steam curing method using of diatomaceous earth
  1. Tez No: 413288
  2. Yazar: ERDAL ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gazbeton, Diyatomit, Buhar Kürü, Otoklav, Isı İletkenliği, Autoclaved aerated concrete, Diatomit, Steam curing, Autoclave, Thermal conductivity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Geleneksel gazbeton üretiminde ana malzeme olarak öğütülmüş kuvars kumu kullanılır. Silis kumu, çimento ve kireç ile birlikte sulu kıvamda hazırlanan harca alüminyum tozu ilave edilerek kabarması sağlanır. Kalıplara dökülerek mukavemet kazanması için yüksek basınçlı buhar kürü uygulanır. Gazbeton ürünler ticari olarak 400-800 kg/m3 birim ağırlıkta üretilmekte ve ısı iletkenlik değerleri 0,13-0,25 W/mK arasında değişmektedir. Bu çalışmada kuvars kumu yerine diyatomit kullanılmıştır. Diyatomit yüksek gözeneklilik, hafif bünye yapısı ve yüksek silis içeriği ile gazbeton üretimi için uygunluğu araştırılmıştır. Üretim prosesinde farklı buhar basınçlarında kür işlemi uygulanmıştır. Kimyasal ve diğer katkılar ile fiziksel ve mekanik özelliklerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Hem diyatomitin mikro gözenekli yapısı ve hem de hidrofobik polimer katkı sayesinde ticari gazbeton ürünlere göre daha küçük boyutta gözenek yapısı elde edilmiştir. Üretilen gazbeton örneklerin birim ağırlıklarına (375- 285 kg/m3) göre ısı iletim katsayısı değerleri ise 0,07- 0,09 W/mK arasında değişmektedir. Hidrofobik polimer katkı ile dispersan katkının gözenek yapısının gelişiminde etkili olduğu değerlendirilmektedir. Örneklerin bünyelerinde gelişen faz yapıları incelenmiş, termal analizler yürütülerek ticari gazbeton örnekler ile karşılaştırılmıştır. 2015, x + 75 sayfa
Özet (Çeviri)
Grinded quartz sand was used as the main material in the production of conventional autoclaved aerated concrete (AAC). Swelling is achieved, the aluminum powder adding into the fluid consistency mortar, that prepared with silica sand, cement and lime. That high pressure steam curing is applied to the molds for gain strength . For commercial purposes cellular concrete products are produced in weight of 400-800 kg /m3 and thermal conductivity value of 0,13-0,25 W/mK. In that case, diatomit was used instead of quartz sand. Being light and rich in silica, high porosity diatomit is a suitable raw material for the production of cellular concrete. Curing was applied at different vapour pressure in the production process. Chemicals and other additives were used to improve the physical and mechanical properties. Through micro porous structure of diatomit and hydrophobic polymer additive, smaller porous structure was gained commercial aerated concrete products. Thermal conductivity coefficient value changes between 0,07- 0,09 W/mK according to the unit weight of sample of produced aerated concrete (375- 285 kg/m3). Hydrophobic polymer and dispersant additives are considered to impact on the development of porous structure. Developed phase structures and the thermal analysis on the samples were examined and compared with commercial aerated concrete samples. 2015, x + 75 pages