Orange 122 boyar maddesinin elektrokatalitik oksidasyonu ve oluşan ürünlerin spektroskopik yapı analizleri
Orange 122 industrial wastewater containing the dye electrocatalyti̇c oxidation and the formation of spectroscopic analysis of building products
- Tez No: 413377
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UĞURLU, YRD. DOÇ. DR. SİBEL AVUNDUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aktif Karbon, TiO2, Tekstil Atıksuyu, Renk, V2O5, WO3, Elektrokatalitik Oksidasyon, İleri Oksidasyon
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
TiO2'in ucuz olması, bol bulunması, insan sağlığını tehdit edecek özelliklere sahip olmaması gibi pek çok olumlu özelliği olmasına karşın, bir yarı iletken olarak görünür bölgedeki ışığı absorplamaya uygun değildir. Bu sorunu çözmek için TiO2'nin yapısal modifikasyonu ile bant aralığının değiştirilmesi ve diğer katalitik malzemeler ile doping yapılarak bant aralığı değiştirilebilmekte, katalitik etkileri ve görünür bölgedeki ışınları absorplama kapasitesi artırılabilmektedir. Sunulan tez çalışmasında elektrokimyasal hücrede Orange122 boyarmaddesin den oluşan atık suyun elektrokatalitik arıtımı amaçlandı. Bu amaçla, aktif karbon (AC) üzerine TİO2, WO3 ve V2O5 yüklenerek, TiO2/AC, WO3/TiO2/AC, V2O5/TiO2/AC ve WO3/V2O5/TiO2/AC katalizörleri hazırlandı. Deneysel çalışmalarda zaman, voltaj, süspansiyon pH'ı, konsantrasyon, katalizör türü ve elektrolit (NaCl) miktarının etkisi parametre olarak seçildi. Deneysel çalışmalar sonucunda; başlangıç pH değeri 6.5, NaCl miktarı 800 mgL-1, başlangıç konsantrasyonu 250 ppm, katalizör miktarı 800 mgL-1 ve gerilim 15 Volt optimum değerler olarak belirlendi. Ayrıca, 25°C oda sıcaklığı, 150 rpm karıştırma hızı ve 120 dakika süre sabit tutuldu. Tüm deneylerde atık suda meydana gelen renk giderim oranları ve boya yapısında meydana gelen değişimler spektroskopik olarak incelendi. Çalışma sonucunda, elektrokimyasal hücrede ileri oksidasyonda ilk 30 dakikalık süre sonunda giderim % 30 iken, elektrot olarak aktif karbon kullanıldığında%60, TİO2/AC, V2O5/TİO2/AC ve WO3/TİO2/AC katalizörleri ayrı ayrı kullanıldığında renk giderimlerinin yaklaşık % 98'e kadar ulaştığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
TiO2 has lots of positive qualities which is cheap, commonness and it has not hazardous substances on human health but even so it is not suitable for light absorbing in visible region as a semi-conductor. To solve thisissue, TiO2 's bandwidth with structural modification should be changed and bandwidth that doped with other catalytical materials are able to change; effects of catalytical and in visible region beam of light' absorbing capacity can be increased. In thist hesis, textile waste water which includes 122 colorants is aimed as an electrocatalytic's purification in electro-chemical cell. So it was loaded TiO2, WO3 over active carbon (AC) after this preparationV2O5 ; TiO2/AC,WO3/TiO2/AC, V2O5/TiO2/AC and WO3/V2O5/TiO2/AC catalyzers were formed. With these catalyzers, products that achieved using by the method of advanced oxidation process, were aimed spectroscopic pattern analysis. In experimantal studies, time, voltage, suspension's pH, concentration , type of catalyzer and amount of electrolyte (NaCl) were chosen as parameter. On resultof the preparatory Works, Optimum values were identified 6.5 as beginning pH value, Amount of NaCl was 800 mgL-1, beginnng concentration was 250 ppm and amount of catalyzer was 800 mgL-1 and voltage was 15 volt. Experiments were carried out in the room temperature of 25°C and in the stability of stirring tempo. In experiments for 120 minutes, sample was taken periodically and waste water which in cludes colourant was analyzed their color changes by catalytic oxidation. pH, concentration, type of catalyzer and amount of electrolyte (NaCl) bound of their changings were analyzed as parameter'scontrols only for AC and without AC