Bilgisayar analiz yöntemleriyle, ekolojik tasarım ilkeleri bağlamında, Side tarihi konutlarının incelenmesi
Examining the Si̇de historic houses in the context of ecological design principles with computer analysis
  1. Tez No: 413514
  2. Yazar: CANSU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERCAN ÖZGENCİL YILDIRIM, PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik Tasarım, Side, Antalya, Çevre, Tarihi Yapılar, BIM, Ecologic Design, Side, Antalya, Environment, Historic Houses, BIM
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Fosil yakıt kaynaklarının az ve tükeniyor olması, ülkeleri yeni enerji kaynaklarına yöneltmiş ve tüm sektörlerde doğa ile daha uyumlu arayışları beraberinde getirmiştir. Bu şartlarda mimari yaklaşımlar daha yaşanılabilir bir dünya için arayışa girerek ekoloji ve çevre üzerine yoğunlaşmıştır. Bu bağlamda ekolojik tasarım kavramı oluşmuştur. Doğa ile sıkı bir ilişkinin kurulduğu bu tasarım yaklaşımı, yerel bölge özelliklerini taşıyan özgün mimari örnekler olarak karşımıza çıkmıştır. Bilgisayar, ekolojik tasarım konusunda önemli faydalar sunmaktadır. BIM yazılımları öncesinde varolan yazılımlarda iklimsel verilere göre değerlendirmenin uzun uğraşlar gerektirmesi tasarımcının yapıyı oluştururken bu verileri değerlendirmesini zorlaştırmıştır. Bunun getirisi olarak, bulunduğu bölgeye ve bölge koşullarına cevap veremeyen tek tip yapı düzeni ortaya çıkmıştır. İklim özellikleri bakımından Türkiye'deki birçok yere göre pasif iklimlendirme sistemlerinin faydalarının en çok gözlenebileceği kentler arasında öne çıkan Antalya için de kentsel gelişim, iklim şartlarını gözetmeksizin ilerlemiş durumdadır. BIM yazılımlarının desteklediği bilgisayar ortamındaki simülasyonlar, tasarımcının bölge koşullarını ve iklimi tasarım sürecine dahil etmesine imkan vermektedir. Bu sayede artık günümüzde bölgeye uygun, enerji, ışınım ve rüzgar yönünden verimli yapılar daha kolay tasarlanabilmektedir. Bu açıdan BIM yazılımları, çevre dostu ekolojik tasarımların gelişmesine önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada Antalya Side konut bölgesinden konum özelliklerine göre belirlenen üç tarihi yapı, bölgenin iklim koşullarının ve coğrafi özelliklerini göz önüne alarak incelenmiş aynı zamanda bilgisayar ortamında BIM yazılımları kullanılarak rüzgar, güneş, enerji verimliliği yönünden analizlerle değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, yapıların ekolojik kriterlere uygun özellikler taşıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As fossil fuel resources exhaust, countries have turned to new sources of energy and searched for new options that are in sectors. Under these conditions, new architectural approaches focus on an environment and ecology for a liveable world and ecologic designs begin to appear. In this design approach, close relationship is seen with a nature and this relationship offer authentic architectural examples whith local aspects. Computers make a significant contribution to ecological design. In CAD software priorto BIM systems, evaluation of climatic data was time consuming and very diffucult for the designers. They were partly responsible for uniform buildings that are not suitable for the context of the area where they were built. These type of buildings are also common there is in Antalya, where there is important potential for passive climatisation design. BIM system simulations, offer evaluation of the area conditions and climate issues for designers. Whit this simulation, feature efficient buildings can be designed in terms of energy, solar radiation and wind. In that respect, computer aided designs take an important role in developing eco-friendly and ecological designs. In this thesis, three historical buildings are chosen in the Side residential district. In Antalya, they were analyzed by BIM systems according to wind, sun and energy productivity. As a result of assessments, buildings were confirmed to be built according to ecological criteria.