Bilgisayar analiz yöntemleriyle, yapılarda doğal havalandırma sistemlerinin örnekler üzerinden incelenmesi
Analysis of natural ventilation in buildings with computer simulation in examples
  1. Tez No: 430234
  2. Yazar: İNCİ YUYUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERCAN ÖZGENCİL YILDIRIM, PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Havalandırma, Rüzgar, Beylikdüzü, Ekolojik Tasarım, Flow Design, Natural Ventilation, Wind, Beylikdüzü, Ecodesign, Flow Design
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsan, hayatının büyük bir bölümü kapalı alanlarda geçirmektedir. Sağlıklı bir yaşam için bu kapalı alanlarda solunan havanın temiz hava olması çok önemlidir. Temiz hava, yapma (mekanik) sistemlerle ya da doğal yollarla sağlanabilir. Doğal havalandırma sistemleri ekonomi, sağlık ve enerji korunumu açısından yapma sistemlere göre daha az maliyetlidir. İlk tasarım kararları alınırken eğer doğal havalandırma için doğru biçimlenme, konumlanma ve yüzey kararları alınırsa temiz hava sağlamak için ilave bir sisteme ihtiyaç duyulmayacaktır. Bu çalışmada İstanbul'da 2000'li yıllarda yeni yapılaşmanın en yoğun olduğu bölgelerden olan Beylikdüzü, Esenyurt ve Avcılar'da yeni yapılan dört proje rüzgarla olan ilişkilerini incelemek için seçilmiştir. Projeler seçilirken, konumlanma, yönlenme, biçimlenme kararlarıyla ve çevresel özellikleriyle birbirlerinden farklılaşarak öne çıkan projeler olmalarına dikkat edilmiştir. Günümüzde gelişmekte olan bilgisayar teknolojileri, daha ilk proje kararları alınırken, ileri seviye ekolojik tasarım olanakları sağlamaktadır. Bu çalışmada ilk aşamada, BIM (Building Information Modeling) sistemlerinden Revit programı kullanılarak bölgelerin özgün iklimsel verileri üretilmiştir. Daha sonra, projeler ve çevresi SketchUp programında kütlesel olarak modellenmiş, Flow Design programına aktarılarak rüzgar tüneline sokulmuştur. Bu analizler sonucu yapı ve rüzgar ilişkisi net bir şekilde gözlemlenmiştir. Yapılan analiz ve araştırmalar sonucunda, Beylikdüzü ve civarındaki incelenen projelerde, doğal havalandırma tekniklerini dikkate alan bir yaklaşımın mevcut olmadığı görülmüştür. Etkin bir doğal havalandırmanın sağlanabilmesi için, doğru yön ve konumlanmanın yanı sıra, doğru biçimlenme ve yüzey kararlarının da zorunlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The human being today spends most of its time in closed areas. For health purposses it is very essential that the air in those closed areas has a certain quality. The fresh air can be provided by mechanical systems or by natural air ventilation. Natural air ventilation is more preferable compared to mechanical systems from economy, health and energy saving point of view. There will be no need for additional fresh air system if, from the very beginning of design phase, correct decisions are made for shaping, layout/placement and building facade/surface. In this paper, four projects are selected and analized for their relation to natural wind in Istanbul districs of Beylikdüzü and Avcilar, where new and intensive urban constructional activities were in place from the year 2000 onwards. Placement, direction and shaping decision of buildings and their environmental relation were main criterias for the selection of these four different projects. Advanced computer technologies provide us today advanced ecological design capabilities in the very beginnig of project decision phase. In this work, regional climate data have been extracted by Revit software from BIM (Building Information Modeling) systems. Thereafter, the Project and its environment have been 3D mass modelled in Scetch Up software and simulated in wind tunnel with Flow Design programm. After these analyses, the building- wind relationship has been clearly observed. The analysis and research made for selected projects in Beylikdüzü area show us, that natural ventilation thechniques are not considered. To achive an efficient natural ventilation, it is essential to have, alongside with a correct building placement and direction, also the correct shaping and design of facade/surface.