William Golding's Free Fall as an existentialist novel
William Golding'in Free Fall adlı eserinin varoluşçu bir roman olarak incelenmesi
- Tez No: 413625
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KIRCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: William Golding, Free Fail, Varoluşçuluk, ikilem, özgür irade, sorumluluk, absürd (saçma), William Golding, Free Fall, Existentialism, predicament, free will, responsibility, absurd
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
William Golding'in Free Fall adlı eseri, yirminci yüzyıl insanının II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasındaki benlik arayışını, roman karakteri Sammy'nin içsel yolculuğunu sembolize ederek anlatmaktadır. Bu romanıyla Golding, içinde yaşadığı dünyayı ve insanı insan yapan özellikleri anlamaya çalışan modern insanda, Sammy vasıtasıyla bir bilinç yaratmaya çalışmaktadır. Bunu yaparken de akıllara şu soruları getirmektedir: İnsanlığa ne olmuştur? İnsanı bu duruma ne getirmiştir? Bu bir düşüş müdür? Eğer bu bir düşüşse, özgürce bir düşüş müdür yoksa değil midir? İnsanlığın bu felaketinde, insanın ya da tanrının rolü var mıdır? İnsan suçlu mudur? İnsan iyi ya da kötü müdür yoksa her ikisi midir? İnsan seçimlerinde özgür müdür? Eğer insan özgür bir varlıksa, ne kadar özgürdür? Tüm bu sorular büyük dünya savaşları sonrasında tanrısız bir evrende kendi kişisel anlamını arayan ve seçimlerindeki özgür iradesini sorgulayan yirminci yüzyılın modern insanını yaratmış olmakla birlikte Free Fall'un ve bu çalışmanın da özünü oluşturmaktadır. Bu tezin amacı; William Golding'in Free Fall adlı eserini varoluşçu bir roman olarak analiz edip, roman karakteri Sammy'nin seçimlerinde ne derece özgür olduğunu yansıtmak ve modern insanın ikilemine ışık tutmaktır.
Özet (Çeviri)
William Golding's Free Fall illustrates its pivotal character Sammy's self-quest symbolically as the search for self of twentieth century man. By means of Sammy, Golding wants to create an awareness in people who want to understand the world they are living in and what makes them human beings, by bringing such questions to the fore: What has happened to humanity? What has brought them to that point? Is it a fall? If it is a fall, then is it free or not? What is the role of man or God in it? Is he guilty? Is he good or evil or both of them? Is he free in his choices? If he is free, then to what extent is he free? All of these questions which create the modern man of the twentieth century, who searches his subjective meaning and the role of his free will on his choices, in a godless universe after the World Wars are the critical point of Free Fall and of this study. The aim of this thesis is to shed light on the predicament of the modern man by analyzing William Golding's Free Fall as an existentialist novel to show to what extent the novel character is free in his choices.