Existential characters in Lord of the Flies
Lord of the Flies adlı romanda varoluşcu karakterler
  1. Tez No: 126196
  2. Yazar: MURAT AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TATYANA KİRİLLOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Özgür Seçim, İyilik ve Kötülük, Varoluşçu İngiliz Edebiyatı, Varoluşçu Karakterler V, Existentalism, Free choice, Good and Evil, Existential English Literature, Existential Characters III
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET William Golding'i, edebi açısıdan yirminci yüzyıl İngiliz Romanındaki herhangi bir ekole dahil etmek çok zordur. Kimileri onu modernist bir yazar olarak kabul eder, kimileri ise post-modernizmin temsilcilerine benzetir. Bir çok kişi Golding'in realist olduğuna inanır, fakat bütün eleştirmenler onun romanlarının varlığımızın 'varoluşçu' hallerini anlattığı konusunda hemfikirdir. Onu eleştirel açıdan incelemek durumunda kalınınca, hayal dünyasında inşa edilen sığınaktan çıkılarak dış dünyanın aslında 'iyi' ve 'kötü' arasındaki mücadeleden ibaret okluğu gerçeğiyle karşılaşılır. Free Fall dışında Golding'in bütün kitapları, insanın toplumdan umutsuzca soyutlanış durumunu anlatır. İkinci Dünya Savaşı'nda edindiği acı tecrübelerden dolayı, insan tabiatının karanlık tarafları, ve tabi ki her insanın içinde bulunan kötülüğün baskın oluşu yazarın daima ilgisini çekmiştir. 1983 Nobel Edebiyat Ödülü kazandıran ve onun en önemli felsefi romanı olan Lord of the Flies, insan tabiatını kötümser bir bakış açısıyla incelediği ve dönemin bütün varoluşçu yazarlarının eserleriyle ortak yönler taşıyan ve birçok roman, şiir ve tivatro eseri arasında göze çarpan bir şaheserdir. Bu yüzden, bu tezde, Golding'in insanı algılayış tarzını, onun kitapları, makaleleri, söyleşileri ve hayat hikayesinde yansıtıldığı şekliyle ele almayı amaçladım. Herkesin de bildiği gibi, edebiyat çok geniş bir yorum ve algılama alanıdır ve açıktır ki, onun araştırmacılara çok geniş çalışma alanları sunan eserleri hakkında henüz son nokta konmamıştır. Varoluşçuluk, William Golding de dahil, yirminci yüzyılda dünyadaki yazarların birçoğunu etkileyen felsefi bir akım olduğundan dolayı, bu felsefenin ele alınarak incelenmesi hem roman hem de romandaki karakterlerin anlaşılması bakımından çok yararlıdır. Karakterleri incelerken, varoluşçu felsefenin amaç ve fikirleri, özellikle romandaki bütün karakterlerin yaşam, ölüm veya hayatta kalmalarının kendi hür iradelerine bağlı olduğu düşüncesi daima bana kaynak oldu. IV t»-
Özet (Çeviri)
ABSTRACT William Golding's artistic inheritance cannot be easily classified as belonging to any particular school of English fiction of the twentieth century. Some tackle him as a modernist writer while the others say that he resembles the representatives of post modernism. Many believe that Golding is a realist, but all critics agree that his novels illustrate existential situations of our existence. When a human being finds himself in a critical state and has to make his choice leaving a well-built and comfortable egg shell, he meets with an outer world in a final battle for 'good' or 'evil'. Apart from Free Fall, Golding's books demonstrate the stnse of human desperate isolation from the* society. Due to his hurtful participation in World War II and to his life experience, the author is always interested in dark sides of human nature and, of course, the dominance of evil inside every human being. I lis most important philosophical novel Lord of the Flies, for which he was awarded the Nobel Prize for Literature in 1983, is a masterpiece that explores human nature in a pessimistic way, which resembles the attitude of all existential British writers towards their contemporaries, elaborated in so many novels, poems, dramas,etc. In this thesis, I have aimed, therefore, to reveal Golding's perception of humanity by studying the prototype characters of Lord of the Flies in the light of existentialism. At this process I have analysed his books, articles, interviews and biography. It is common knowledge that literature is a wide area of perception and interpretation, and it becomes obvious that the last remark on his writings has not been made yet, which gives any researcher a vast field of studies. IISince existentialism is a philosophical movement that has affected most of the world writers in the twentieth century, including W. Golding being studied, the application of this philosophy has been very useful in understanding both the novel and its characters. While analysing the novel, I always bore in mind the ideas and ideals of existentialism, especially the phenomenon of“free choice”according to which all novel characters act, live, perish or survive.