Yönetim kuramları bakımından günümüz okul yöneticilerinin yönetim anlayışları
Today's school manager's management comprehension examined in point of management theories
- Tez No: 413670
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ HAMEDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Okul Yöneticisi, Baby Boomers Kuşağı, X Kuşağı, Y Kuşağı
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Araştırmada, okul müdürlerinin yönetim teorileri bakımından hangi kuşak (Baby Boomers, X ve Y Kuşağı) alışkanlıklarını daha çok yansıttığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Okul yönetiminin kuşaklar açısından ilk kez değerlendirileceği bu araştırmada; Sakarya'nın ilçelerinde ilk ve orta dereceli okullarda görev yapan 438 öğretmenle 60 yöneticiye Özden (2013) tarafından geliştirilen Yönetici Tutumlarının Kuşaklara Göre Değerlendirilmesi anketi uygulanmıştır. Araştırma tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (frekans, yüzde) yanında bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA analizi kullanılmıştır. P değerinin ≤ .05 olduğu durumlarda ilişki anlamlı olarak yorumlanmıştır. Sonuçta; okul yöneticileri kendi yönetimsel davranışlarını Y Kuşağı'na, öğretmenlerse yöneticilerin yönetimsel davranışlarını çoğunlukla X Kuşağı'na, bazen de Y Kuşağı'na yakın bulmuşlardır. Bu da yöneticilerin kendilerini çoğunlukla çağdaş ve insana yönelik bulurken, öğretmenlerin her zaman böyle düşünmediklerini göstermiştir. Erkek öğretmenler yöneticilerin davranışlarını çoğunlukla Y Kuşağı'na yakın oylayarak onları kadın öğretmenlere göre daha çağdaş ve insana yönelik bulmuşlardır. Yöneticinin yaş değeri yükseldikçe öğretmenler tarafından klasik ve otoriter bir yönetici olarak algılandığı saptanmıştır. Yaşı ne olursa olsun eğitim seviyesi yükselen bir yönetici daha çağdaş ve insana yönelik olarak algılanmıştır. Baby Boomers ve X Kuşağında en fazla oylanan yöneticilerin memleketi Karadeniz Bölgesi, Y kuşağında en fazla oylanan yöneticilerin memleketi ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine which generation (Baby Boomers, X Generation and Y Generation) habits of school managers reflect more in the point of management comprehension.The study that evaluating the first time The Manager's Attitude Scale According to The Generations which is developed by Özden was used to 438 teachers and 60 managers chosen by probability based sampling from approximately 6500 teacher group. This study was carried out with scan model. In the data analysis, descriptive statistical methods (frequency, percentage) were used as well as independent samples t-test, one-way ANOVA. The relation was commentated as meaningful in situation that P value is