Mesleki ortaöğretim kurumlarında okul yöneticilerinin karşılaştıkları veliler ile ilgili sorunlar
Parents related problems that encountered by school managers in vocational high schools
- Tez No: 240269
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Meslek Liseleri, Okul Yöneticisi, Aile, Okul-Aile İlişkileri, Vocational High Schools, School Managers, Family, School-Family Relations
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Mesleki ortaöğretim kurumları günümüz koşullarında ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün planlı olarak yetiştirilebileceği üniversitelerden sonra en önemli öğretim kurumlarıdır. Bu kurumların planlanan hedeflere ulaşabilmeleri bakımından çok uzun süredir ihmal edilen bir faktörün, ailenin de desteğinin alınmasının önemi artık iyi bilinmektedir. Okul-Aile iletişimi/işbirliğinin sağlanabilmesi için de özellikle bu kurumların yöneticilerinin yaşanan sorunları doğru tespit etmesi, alınacak tedbirlerin işe yaraması bakımından gereklidir.Bu araştırmanın amacı; Mesleki ortaöğretim kurumlarında görev yapan okul yöneticilerinin karşılaştıkları velilerle ilgili sorunları tespit etmektir.2008-2009 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Avrupa yakasında faaliyet gösteren Endüstri Meslek, Kız Meslek ve Ticaret Meslek Liselerinde görev yapan 328 okul yöneticisine araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket uygulanmış ve geri toplanan anketlerden eksik ve yanlış içermeyen 300 adet anket araştırmanın amaçlarına uygun olarak istatistikî işlemlere tabi tutulmuştur.Yönetici Kişisel Bilgi Formu ve Anket ile elde edilen verilerin analizi SPSS v.15.0 ile yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda, okul yöneticilerinin aileler (veliler) ile ilgili oldukça sık sayıda sorun yaşadıkları, özellikle iletişim ve işbirliği konusunda velilere ulaşamadıkları anlaşılmıştır. Yöneticilerin velilerle ilgili karşılaştıkları sorunları algılamalarında cinsiyet, yaş, öğrenim düzeyi, mezun oldukları kurum, yöneticilik süresi ve çalışılan okul türü değişkenlerinin önemli bir farklılaşma kaynağı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Occupational high schools, in today?s conditions, are one of the most important places after universities to train the skilled human resources that required by our country. In order to attain this goal, families? support of vocational schools has a tremendous importance which has been neglected so long. To assure a healthy school-family communication and cooperation, it is imperative for school manager to understand correctly the problems that inhibits school-family relationship in order to solve the problems.The aim of this research is to determine the parents related problems that encountered by the school managers in vocational high schools.The research was conducted in 2008-2009 curriculum year with 328 school managers working for industrial school, vocational high school for girls and trade high school in European side of Istanbul City. A total of 328 questionnaires, which was developed by the researcher, handed out to the school managers and 300 problem free questionnaires were used in statistical analyses according to the aim of the research.Analyses of the collected data by the Manager Personal Information Form and Questionnaire were conducted with SPSS v.15.0.It is found out that the vocational school teachers encounters with many problems that related to parents. Managers have, especially, difficulty in communicating with parents and have their cooperation for some matters about students. The perception of the managers about the encountered problems related with to parents do meaningfully differentiate regarding gender, age, level of education, faculty of graduation, seniority terms and the vocational high school type they work for.