Gustav Klimt ve Alfons Mucha resimlerinde kadın imgesinin gelişimi
Gustav Kli̇mt and Alfons Mucha's female i̇mages development
  1. Tez No: 413726
  2. Yazar: NİDA ANIL KAZANÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET GİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Art Nouveau, Klimt, Mucha, Sessession, resim
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Art Nouveau, 19. Yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmış bir sanat akımıdır. Yaşamdan kopuk bir sanat, mekanikleşmenin yarattığı rahatsızlıklar yeni eğilimlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu yeni sanat akımı, yaşamın her alanına ve her sanat dalına uygulanmıştır. Bu akımın özelliklerinden birisi Doğu'dan etkilenmiş olmasıdır. Bununla birlikte Art Nouveau'da kadın özelikle resimde kompozisyonların ana teması olarak kullanılmıştır. Art Nouveau Akımı'nda görülen insan figürleri içinde kadın figürlerinin ağırlıklı bir payı vardır. Kadın figürü, bu dönemde kazandığı yeni sosyal statülere paralel olarak, insan figürlü betimler içinde ön plana çıkmış ve sanat tarihinde alışılagelmiş betimlemelerinden farklı olarak yeni statülerini vurgulayan özellikleriyle betimlenmiştir. Uçuşan akıcı saçları, bol drapeli uzun giysileri, uzatılmış boyları ve esnek pozlarıyla betimlenen kadın figürleri, çoğu zaman gerçek formlarından uzaklaşarak birer desen halini almıştır. Klimt, 14 Temmuz 1862'de Viyana'da doğmuştur. Avusturya sanatçıları birliğinden ayrılanların oluşturduğu Viyana Secession grubunun önemli üyelerinden birisi olan Gustav Klimt sadece tablolar yapmakla kalmamış, duvar resimleri, eskizler ve pek çok farklı eserle sanata katkıda bulunmuştur. Resimlerinde öncelikli olarak kadın bedenini konu olarak temel alan Klimt bu konu çerçevesinde ince süslemeler ve zerafet dolu hafif bir erotizme de eserlerinde yer vermiş, Art Nouveau'nun güçlü bir temsilcisi olmuştur. Gustav Klimt, 6 Şubat 1918 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Klimt, vücutları tıpkı Bizans ikonalarındakiler gibi dimdik duran figürlerinin, yüzleri ve elleri gibi süslemeler dışında kalan bölümlerini üç boyutlu çalışılıyordu. Art Nouveau'yu zirveye taşıyan ressamlardan bir diğeri de Alfons Maria Mucha (1860–1939) olmuştur. Alfons Mucha'nın sanatı cazibenin sanatıdır. Harikulade kadınları, nazik ince işlenmiş desenleri, kullandığı renkler ve dekoratif tarzı baştan çıkarıcıdır. Çiçek bahçeleri içerisinde saçları uçuşan muhteşem kadınlar Alfons Mucha'nın beslendiği temadır. Art Nouveau ile bir tutulan tarzıyla resim, heykel, grafik, iç mekân tasarımı ve kuyumculukla ilgili tasarımlar yapmıştır. Bütün bunların dekoratif motifleri, tükenmez zenginlikteki süsleyici resimli öğeleri ve bunları barındıran kompozisyonlar güçlü bir tarza şekil vermiştir. Tipik somutlaştırmanın sanatsal çabalarının yapıldığı 1900'lü yıllarda Mucha Tarzı bütün grafik sanatçılar ve teknik ressamlar için örnek model haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Art Nouveau is an artistic movement that emerged towards the end of the nineteenth century. The art which was isolated from the reality of life and disturbances caused by mechanization has paved the way for several novel movements. This novel artistic movement has become widespread on all areas in life and branches of art. One of the prominent properties of this movement is that it was highly influenced by the Eastern culture and traditions. Moreover,in Art Nouveau women were used especially as the main thematic compositions in painting. The female figures seen in Art Nouveau Movement have a substantial role g among human figures. Along with its newly acquired social statuses in that period, the female figure has turned out to be a remarkable element among human figures and has been depicted in a different way to emphasize its novel characteristics in contrary to the conventional depictions in art history. Being depicted together with their flying hairflows, in loose draped long clothes, tall postures and flexible poses, the female figures have evolved into patterns mostly isolating from their actual forms Gustav Klimt was born on 14th July,1862 in Wien,Austria. He was one of the most significant members of the group of artists seperated from Austrian Artists Society who formed Wien Secession movement. He not only painted paintings but also made frescoes, sketches and several different works thereby contributing to the art. He used primarily the female body as the main theme in his paintings and depicted the paintings with subtle detailed adornments as well as utilizing a graceful , moderate erotism in his works. He died on 6th February,1918. Klimt made use of three dimensional style in the sections apart from such parts as the face and hands except for the adornments in his paintings which had upright bodily figures just like those seen in the Byzantian icons Alfons Mucha (1860–1939) was the most influential painters who raised Art Nouveau to the top level. His artistic style was the art of attraction. Gorgeous women adorned with graceful embroideries and patterns along with colour hues and decorative style are seductive and voluptuous. The idiyllic women with flying hair in the flower gardens form the main theme inspiring Mucha. Compared to Art Nouveau his artistic style generated many artifacts such as paintings, statues, graphics, interior and jewellery designs. All of these decorative motifs, illustrated elements in immeasurable richness and detail and generic compositions from them contributed substantially to shape a great artistic style. In the 1900s when artistic efforts to typical solidification were made, Mucha's style has been a role model for all graphic artists and technical painters.