Dominiken Tarikatı ve Katolik Kilisesi'ndeki yeri
Dominican oOder and it's place in the Catholic Chuch
- Tez No: 413727
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ARIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Saint Dominic, Dominicans, Religious Order, Mendicant Orders, Order of Preachers, the Inquisition, Monasticism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 372
Özet
Günümüzde önemli sayıda mensubuyla oldukça farklı alanlarda Katolik Kilisesi'ne hizmet eden Dominiken Tarikatı köklü bir geleneğe sahiptir. Dominik Guzman tarafından kurulan tarikat, kurucusunun benimsediği manevi ve idari yapısı ile geleneksel tarikat anlayışında çok sayıda yeniliğe önayak olmuş, Katolik öğretiyi sürdürme yönünde yaptıkları hizmetleri, misyonerlik faaliyetleri, engizisyon mahkemelerindeki çalışmaları gibi pek çok alanda Katolik Kilisesi'ne önemli katkılar sağlamıştır. Dominikenler, kuruluşundan itibaren günümüze kadar her çağda içinde bulundukları dönemin şartlarına uyum sağlamaya çalışmış, bu yönde yenilikler yapmış, ancak bunu yaparken temel özelliklerini korumaya özen göstermiştir. Tarihte pek çok tarikat kendi içinde bölünmeler yaşamış ancak Dominikenler için böyle bir durum söz konusu olmamıştır. Tarikatın temel amacı, İncil'in mesajını tüm dünyaya iletmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için oluşturduğu sistem Dominiken Tarikatı'nın dini ve idari yapısını, felsefe, teoloji ve eğitim anlayışını şekillendirmiştir. Dominikenler'in tarihi misyonu, Katolik Kilisesi öğretilerini savunmak ve korumaktır. Tarikat mensupları, bu hedeflerini gerçekleştirmek için günümüzde de çeşitli alanlarda hizmetlerini sürdürmektedir. Anahtar Kavramlar: Dominik, Dominikenler, Tarikat, Dilenci Tarikatlar, Vaizler Tarikatı, Thomas Aquinas, Engizisyon, Manastır Hayatı.
Özet (Çeviri)
With its considerable number of members at present, Dominican Order which serves to the Catholic Church in various aspects has a long-established tradition. Founded by Saint Dominic Guzman, the order has anticipated many novelties in the traditional order perception with the spiritual and administrative structure embraced by its founder. Furthermore, it has made significant contributions to the Catholic Church in many ways such as its services to pursue the Catholic teachings, missionary activities, and its works in the inquisition. From its establishment until today, Dominicans have tried to adapt to the conditions of the present period, made innovations in this way, yet it has been careful to preserve the basic features while doing this. Throughout history, many orders have experienced divisions in themselves except from Dominicans. The main purpose of the order is to convey the message of the Bible to the whole world. The system that it formed in order for achieving this purpose shaped the spiritual and administrative structure and philosophy, theology, and education perception of the Dominican Order. The historical mission of the Dominicans is to defend and preserve the principles of the Catholic Church. The members of the order continue to serve in many fields to achieve these goals now.