Göçün feminizasyonu bağlamında Ankara'da eğlence sektörü
Show business in Ankara within the context of feminization of migration
  1. Tez No: 413747
  2. Yazar: LİDİA TUKABAEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI YAZICI YAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, göçün feminizasyonu, kölelik, konsomasyon, fuhuş, migration, feminization of migration, slavery, consummation, prostitution
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez çalışması, Ankara'daki gece kulüplerinde çalışan göçmen kadınların deneyimleri çerçevesinde Ankara'daki gece kulüplerinin kendine özgü anlam dünyasını ortaya koymaya çalışırken bir yandan da küreselleşen dünyada uluslararası göçün feminizasyonu dâhilinde insanların bedensel ve maddi olarak sömürülmesi olgusuna da dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'ye ve özellikle Ankara'ya; Rusya, Ukrayna ve Belarus gibi ülkelerden gece kulüplerinde konsomatris olarak çalışmaya gelen yabancı uyruklu kadınların yaşantıları ve deneyimleri ele alınmış onların anlatılarına yer verilmeye çalışılmıştır. Tezin mekânını bu kadınların çalıştıkları, zamanlarını geçindikleri ve barındıkları yerler oluşturmaktadır. Tez kapsamında, Mart 2013 ve Aralık 2013 tarihleri arasında Ankara'daki göçmen kadınların çalıştığı gece kulüpleri, gittikleri kuaför/güzellik salonları ve barındıkları oteller ziyaret edilmiş ve buralarda görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Gece kulüplerinin daha nitelikli ve çok yönlü bir betimlemesini sunabilmek adına kulüp işletmecileri, şef ve garsonlarla da görüşülmüş onların da deneyimlerinden faydalanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu çalışmada, çelişkili görünen konsomasyon ve fuhuş kavramlarının aynı şeyler olmadığına da dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın Ankara'nın gece hayatı ve eğlence kültürünün değerlendirilmesine de başlangıç aşamasında bir katkısının olacağı düşüncesindeyim.
Özet (Çeviri)
In this thesis, within the framework of working in Ankara`s night clubs migrant women experience, while trying to put forward meaning the unique world of night clubs in Ankara, on the one hand the feminisation of international migration in a globalized world, the exploitation of the people within the physical and material aims to draw attention to the case. In this study have tried to give place for narratives of foreigner women who came to Turkey and Ankara in particular from countries such as Russia, Ukraine and Belarus to work as a consumator in night clubs. The space of the thesis was created by places where these women work, having rest and spend their times. In the thesis, between March 2013 and December 2013 meetings with migrant women were carried out in Ankara nightclubs, hairdresser / beauty salons and hotel where these women stay. In order to provide more qualified and multifaceted description, it has also been discussed with managers, chiefs and waiters and tried to benefit from their experience. Also in this study, has also tried to draw attention that contradictory seeming consummation and prostitution concepts are not the same things. I think that this study would be a contribution at the initial stage of the evaluation of Ankara`s night life and entertainment culture.