Joseph Ratzinger ve Dominus Iesus genelgesi
- Tez No: 413770
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İSRA GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Papa XVI. Benedict, Dominus Iesus, Katolik Kilisesi, Dinler Arası Diyalog, II. Vatikan Konsili, Pope Benedict XVI, Dominus Iesus, Catholic Church, Interfaith Dialogue, Vatican II
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmada, Dinsel Öğretiler Kurulu tarafından Kardinal Joseph Ratzinger (Papa XVI. Benedict) imzasıyla 2000 yılında yayınlanan Dominus Iesus Belgesi'nin Katolik Kilisesi'ndeki yeri ve önemi incelenmiştir. Katolik Kilisesinin modern dünyada icra edeceği misyonun metotlarını belirleme amacıyla 20. yüzyılın ikinci yarısında toplanan II. Vatikan Konsili ile birlikte Katolik Kilisesi yeni bir döneme girmiş, o günden sonra Kilise'nin en önemli konularından birisi Hıristiyan mesajının Hıristiyan olmayan kültürlere uygun şekilde aktarma yöntemi ve bunun önemli bir vasıtası olarak Dinler arası diyalog olmuştur. Bu misyonun şekillenmesinde ve icra edilmesinde eski engizisyon sisteminin devamı niteliğindeki Dinsel Öğretiler Kurulu'nun uzun yıllar başkanlığını yapan ve bu süreçte farklı görüşlerinden dolayı birçok Katolik İlahiyatçıyı ve din adamını cezalandıran Kardinal Joseph Ratzinger/Papa XVI. Benedict'in Kilise'ye yeni bir yön verdiği düşünülmektedir. Bu çalışmada önce Kardinal Joseph Ratzinger'in kişiliği, eğitimi, eserleri, Papalık kurumundaki görevleri, Hıristiyan dünyasındaki teolojik yeri ve dinler arası diyaloğa bakış açısı incelenmiştir. Daha sonra onun hem Katolik dünyası içinde hem de dışında yankı uyandıran genelgesi Dominus Iesus ele alınmış, belgenin Katolik Kilisesi'ne Katolik olmayan diğer Hristiyanlar ve diğer dinler ile olan ilişkilerde verdiği yön araştırılmıştır. Bu bağlamda belgenin içeriği, Katolik dünyasının içinden ve dışından belgeye yönelik olumlu ve olumsuz tepkiler, belgenin medyadaki yansımaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the place and importance of Dominus Iesus, which was issued by the Congregation for the Doctrine of the Faith and signed by Cardinal Joseph Ratzinger (Pope Benedict XVI) in 2000, in the Catholic Church has been investigated. The Catholic Church has moved to a new period after the II. Vatican Council, which was convened in the second half of the twentieth century with the aim of determining the methods of mission in the modern world. Since then one of the most important issues of the Church has been conveying the Christian message to non-Christian cultures appropriately and using interfaith dialogue as a particular mean for this. It is believed that while figuring out and executing this task Pope Benedict XVI, who assumed the presidency of the Congregation for the Doctrine of the Faith, which is a continuation of the old inquisition system, and punished many Catholic theologists and reverands during his term, has guided a new way. This study initially investigates the personality, education, works, duties, theologic place among the Christian world and views on the interfaith dialogue of Cardinal Joseph Ratzinger. Then, it examines Dominus Iesus, which has had repercussions both inside and outside of the Catholic world, and discusses the direction that the document has given to the Catholic Church in formulating the relationship with other Christians and non-Christians. Within this context, the contents of the document, positive and negative responses to the document from inside and outside of the Catholic world and reflections of the media have been examined.