Irak ve Şam İslam Devleti'nin yeni medya kullanımı
The new media usage of İslamic State of Iraq and al Sham
- Tez No: 413777
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Terör, Yeni Medya, Irak ve Şam İslam Devleti, Terror, New Media, Islamic State of Iraq and al Sham
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Terör örgütleri eylemlerini duyurmak, meşruiyet kazanmak, savaşçı ve finansman temin etmek için iletişim araçlarından yararlanmaktadır. Yirmibirinci yüzyılda El Kaide, IŞİD gibi terör örgütleri küresel düzeyde eylemlere ve taleplere yönelmekte, dinsel referanslı argümanlar etrafında meşruiyet kazanmaya çalışmaktadır. Din ve ümmet temelli bir anlayışın sonucu olarak devlet sınırları önemini yitirmiş; inanç birlikteliği, ortak hedefler ve ortak mağduriyetler ön plana çıkmıştır. Gelinen bu noktada ulaşılması hedeflenen kitle büyümekte, iletişim stratejileri daha da önem kazanmaktadır. Bu çalışma ile IŞİD'in Batı toplumlarına mesajlarını iletmek amacıyla yeni medyayı ne şekilde kullandığına ilişkin analiz yapılması amaçlanmıştır. Araştırmada metinler hakkında sistematik veriler kazanmaya ve verilerden tekrarlanabilir çıkarımlar yapılmasına olanak tanıyan niteliksel içerik analizi kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda örgütün farklı iletişim mecralarında dolaşıma soktuğu medya içeriklerinin birbirini tamamlayıcı mesajlar içerdiği ve temelde savaşçı temini için hizmet ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Terrorist organizations use communication tools to publicize their actions, gain legitimacy, recruit and provide financing. In the 21st century terrorist organizations as Al-Qaida and ISIS target actions and demands on global scale and try to gain legitimacy with religious reference arguments. As a result of religion and nation based understanding state borders have lost their significance; faith unity, common goals and common grievances has come forward. At this point targeted audience is growing, communication strategies have become even more important. This study aims to analyze in what way ISIS uses new media in order to deliver their messages to the Western community. In the research qualitative content analysis that allows a systematic data about the text and enables repeatable inferences to be made from the data is used. As a result of the reseach, media contents that are circulated by the organization in different communicaiton channels contain complementary messages and basically serve to ensure recruitment have been identified.