XIX. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti'nde muhaceret, iskân ve entegrasyon : Bursa Sancağı örneği
In the second half of the nineteenth century; immigration, settlement and integration in Ottoman empire: Sanjak of Bursa case
  1. Tez No: 413781
  2. Yazar: İSMET SARIBAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİYET SEZER FEYZİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Muhaceret, İskân, Entegrasyon, Bursa Sancağı, Immigration, Settlement, Integration, Sanjak of Bursa
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışmada Kırım Savaşı (1853-1856) ve 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı) neticesinde gerçekleşen iki büyük kitlesel nitelikli göç hareketi karşısında Osmanlı Devleti'nin ürettiği göç politikalarının Osmanlı taşrasının önemli merkezlerinden biri olan Bursa Sancağı örneğinde tahlili ile Bursa Sancağına iskân edilen muhacirlerin iskân süreci sonrasında yaşadıkları entegrasyon problemleri ele alınmıştır. Bu çerçevede öncelikle Kırım Savaşı ve 93 Harbi neticesinde yaşanan iki büyük kitlesel nitelikli göç hareketinin nedenleri izah edilmiş, Osmanlı Devleti'nin bu göçler karşısındaki tutumu göçle ilgili kurumlar, çıkarılan kanun ve talimatlar çerçevesinde ortaya konulmuştur. Daha sonra göç ve iskân kavramları üzerinden, bu kitlesel nitelikli göçler sırasında Bursa Sancağına iskân edilen muhacirlerin yaşadığı entegrasyon problemleri irdelenmiş, muhacirlerin iskân süreci sırasında ve iskân süreci sonrasında yaşadığı sıkıntılar izah edilmeye çalışılmıştır. Böylece Osmanlı Devleti'nin iki büyük kitlesel nitelikli göç hareketi sırasında ortaya koyduğu göç ve iskân politikalarının teoriden pratiğe dönüşen yüzü Bursa Sancağı örneğinde analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, Ottoman Empire's settlement and immigration policies as follows, Crimean War (1853-1856) and Russo-Ottoman War (1877-1878) the issues regarding the migrants' integration and settlement in Sanjak of Bursa will be addressed. In this regard, the reasons behind the two big scale immigration and settlement following Crimean War and Russo-Ottoman War will be explained and analysed. Ottoman Empire's, attitude towards the issue in terms of institutions, legislation and regulations have been brought forward. After explaining settlement and migration policies of Ottoman Empire about the Immigrants' settlement and integration, the focus is shifted on Immigrants at Sanjak of Bursa in micro scale to shed light on difficulties experienced during the settlement and integration process. Ottoman Empire's actions during two big scale migration movements and settlement policies is analysed in Sanjak of Bursa Case.