1992'den sonra Çin-İsrail ilişkileri
Sino - İsraeli relations from 1992
- Tez No: 413780
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞRI ERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, İsrail, ABD, Orta Doğu, Askeri, China, Israel, USA, Middle East, Military
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Çin-İsrail ilişkilerine tarihsel arka planından girerek, resmi diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1992'den sonraki iki ülkenin çeşitli işbirliği ve bölgesel politikalarının ortak noktaları ve çelişken noktaları ile dış faktörlerin etkileri incelenmiştir. Orta Asya ve Orta Doğu'da, Çin ve İsrail işbirlği potansiyelleri mevcuttur. Siyasi işbirliğinin yoğunlaşması diğer ilişkilerin geliştirilmesi için ortam yaratmıştır. Ekonomideki tamamlayıcı ilişkileri, karşılıklı yatırımları ve çeşitli alanlardaki teknoloji ve emek gücü dahil işbirlikleri çoğalmaktadır. Dolayısıyla rekabet alanları da büyümüştür. Kültürel ilişkilerin ikili ilişkilerdeki rolü önemli boyut kazanmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının canlanmasıyla antik kültürlerin izleri iki ülkede de gelişme yoluna girmiştir. İkili ilişkilerde askeri ilişkiler daha çok önemli olmuş, ancak sürekli engellenmiştir. Silah ticaretindeki rekabet büyümüş ve iki ülkenin güvenliğini de etkilemiştir. Öte yandan ikili ilişkileri etkileyen unsurlar daha çok iç etkenler değil dış etkenler olmuş, Çin ikili ilişkilerin geliştirilmesi için dış etkenlerin önemini dikkate alarak adımlar atmıştır. İsrail de sürekli dış etkenlerin baskısına maruz kalmıştır. İkili ilişkilerin askeri yönü kısıtlanmışken diğer yönleri açık durumdadır.
Özet (Çeviri)
China and Israel having significant power and very important position strategically in Asia and the Middle East. In this study, entering the historical background of the China-Israel relations, examined the various cooperation and regional policy after 1992 that established formal diplomatik relations on the basis of common interests and contradicted points, and also the impact of external factors. There are cooperation potentials available for China and Israel in Central Asia and the Middle East. Concentration of political cooperation has developed good environment for other relationships. Complementary relations in economy, are increasing bilateral investment and cooperation in various fields including High-Technology and labor. And competition areas are also growing. Cultural relations has been playing very important role in bilateral relations. Because of the revival of civil society organizations, Traces of ancient culture has entered the way of development in the two countries. Military relations are more important than other relations, but usually hampered by ABD and other countries. Competitions in the arms trade and the markets are growing and affecting the security of the two countries. On the other hand, external factors more affecting bilateral relations, rather than internal factors. China taking steps the development of bilateral relations with taking into account the importance of external factors. Israel has being objected to constant pressure from external factors, especially by the US. Now, other aspects of bilateral relations are opening but for military aspects.