Çin'in Batı Han Hanedanlığı hükümdarı Han Wu Di'nin Batı Bölgesi politikası
In the Western Han Dynasty of China, Western Regions politics of the Emperor Han Wu Di
- Tez No: 413800
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT OKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Han Wu Di, Batı Bölgesi Politikası, Han– Hun İlişkileri, Han Wu Di, Western Regions Policy, Han– Huns Relations
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çin tarih boyunca Batı Bölgesi'ndeki yabancı halklar ile iletişim halinde olmuştur. Hunlar Çin'in kuzeyinde yaşamış, Çin ile devamlı iletişim halinde olmuştur. Çin – Hun ilişkileri, Çin'in Batı Bölgesi'nde yaşayan yabancı halklarla olan ilişkilerini de etkilemiştir. M.Ö. 202 yılında Han Hanedanlığı kurulmuş, ülke içinde huzur ve düzen sağlanmıştır. Han hükümeti iç ve dış siyasette barışçıl bir politika izlemiştir. Bu dönemde kuzeyde güçlenmiş olan Hunlar ile barış antlaşmaları yaparak sınır bölgelerinde güvenliği sağlamaya çalışmıştır. M.Ö. 140 yılında Han Hanedanlığının yönetimine Hükümdar Wu geçmiştir. Yüzyıllardır sınırlarda kurulan pazarlarda batıdan gelen tüccarlar ticaret yapmakta, Han devleti merkezine uzak diyarlardan değerli eşyalar gelmektedir. Hükümdar Wu, batıya açılarak malların geldiği bölgeler ile iletişim kurmak, bu bölgeleri idaresi altına alarak devlet sınırlarını genişletmek niyetindedir. Hükümdar Wu'nun Batı Bölgesi politikası, Çin'i yabancı halklara karşı uzun yıllar sürecek savaşların yaşandığı bir döneme sokmuştur.
Özet (Çeviri)
China has always been in touch with the foreigns that lived in the Western Regions in History. Huns lived in the northerns of China, and always had connections with China. China and Huns relations also affected the relations between China and the foreigns that lived in the Western Regions. In 202 B.C. Han Dynasty has been established, peace and order was restored. Han Dynasty pursued a policy of peace both in inland and abroad. At this time, China made peace treaties with Huns to maintain peace and securty at the borders. In 140 B.C. Han Wu Di became the emperor of the Han Dynasty. For centruies, mercants from the West came to the western borders of China for trade and precious goods from distant lands have been seen at Han Court. Han Wu Di wanted to explore these lands, take control of them and wished to widen China's border to the West. His Western Region policy caused an era of wars with the foreigns that lasted long years.