Vergi bilinci ve vergi algısı: Kütahya ilinde ilköğretim öğrencileri üzerine bir araştırma
Tax awereness and tax perception: A survey on pri̇mary school students i̇n Tütahya provi̇nce
  1. Tez No: 413862
  2. Yazar: RUKİYE KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAZLI YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Maliye, Education and Training, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Bilinci, Vergi Algısı, Vergi Ahlakı, Vergi Uyumu ve SPSS Analizi, Tax Awareness, Tax Perception, Tax Ethics, Tax Compliance, SPSS Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Kamu hizmetlerinin finansmanında birincil gelir kaynağı vergilerdir. Vergiler tarih boyunca devlet ve bireyler için anlaşmazlıklar doğurmuş ve bu anlaşmazlıklar kimi zaman vergi ödememe kimi zaman isyan boyutunda olmuştur. Bu anlaşmazlıkların giderilebilmesi için öncelikle bireylerde vergi algısı ve bilincinin oluşturulması gerekmektedir. Çünkü bireylerin vergi ile ilgili yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesinde, vergiye karşı olan tutum ve davranışların önemli bir yeri vardır. Tutum ve davranışları belirleyen etkenler bireyden bireye elbette farklılık göstermektedir. Farklılıklara rağmen bireylerde vergiye uyumun sağlanması veya vergi ahlakının yerleşmesi için yapılması gereken, vergi hakkında tüm bireylerin bilgilendirilmesidir. Bu bilgilendirilmeler bireylerde ilköğretim çağından başlatılmalı ve bunun için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bu araştırma, Kütahya Merkez Ortaokul 3. sınıf (2014 - 2015) öğrencilerinin vergiyi nasıl algıladıkları, vergi bilinç düzeyleri ve 2011 - 2012 eğitim - öğretim yılında öğrencilerin ilköğretim 4. sınıf iken almış oldukları vergi eğitiminin etkisine yönelik incelemeleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
Taxes are the primary revenues in financing public services. Taxes have sowed discord between governments and individuals historically and these discord have sometimes caused to tax default and tax rebellion. Tax perception and tax awareness should be organised to solve discord. Because tax attitude and tax behaviours have an important place in carrying out tax liabilities of individuals exactly. For sure, proper factors towards tax attitude and tax behaviours differ from person to person. Despite of the differences, the thing to do is to inform individuals for providing tax compliance or establishment of tax ethics. These information should be introduced to individuals in primary education term and for this, necessary actions should be done. This study focuses on students who are at the third grade of secondary school in center of Kütahya. How students perceive tax and their level of tax awareness is examined. Also the effects of tax training which are obtained by these students who were at the fourth grade in primary education.