241 numaralı Maliyeden Müdevver Defterinin latin harflerine çevirisi ve değerlendirilmesi
Evaluation and translation of the book no. 241 circular Stated Book (Müdevver Defteri̇) into the latin letters
- Tez No: 413870
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Karamanoğulları, Karye, Osmanlı, Tahrir, Tımar, Caria, Grooming, Karaman, Ottoman, Tahrir
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 466
Özet
Osmanlı Devleti, feth ve ilhak ettiği yerlerin mufassal ya da icmal olarak genel bir sayımını yaptırırdı. Bu defterler günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde Maliyeden Müdevver Defter'i adı altında tutulmaktadır. Yapılan literatür taraması sonucunda, konu ile ilgili yapılmış kısıtlı çalışmaların olduğu görülmüştür. Yapılan çalışmaların ise, Halil İnalcık, M. Akif Erdoğru ve Doğan Yörük gibi ilim adamları tarafından yapıldığı tespit edilmiştir. Ancak yapılan bu çalışmalarda, 241 numaralı defterin yalnızca bazı kısımlarını kullandıkları anlaşılmaktadır. Bunun da, literatür için olumsuz bir durum olduğu düşünüldüğünden, bu eksiklik ele alınan çalışmayla giderilmeye çalışılacaktır. Karaman bölgesine ait olan bu defter incelenerek, tımar sahipleri ve döneme ait nüfus, mahalle, köy, mezra dağılımı ve isimleri tespit edilecektir. Bu çalışmanın temel amacı, 241 numaralı maliyeden müdevver defteri'nin Osmanlıcadan Latin harflerine çevrilmesidir. Yapılan bu çeviri sonucunda, literatürdeki eksiklik giderilerek, konu ile ilgili çalışma yapacak olan araştırmacılara büyük kolaylıklar sağlanacağı umulmaktadır. Çalışmanın sonunda, Karaman beylerbeyliği'ne tabi olan vilayetler ve vilayetlere bağlı olan karye, mezra ve mahallelerin isimleri ve sayıları tespit edilmiştir. Defterin çevirisi ve incelenmesi sonucunda, defterde 5 vilayet, 306 köy 41 mahalle ve 54 mezranın kaydına rastlanılmıştır. Bu mahalle ve köylerin bazıları gayrimüslimlere ait olduğu saptanmıştır. Ayrıca Defterde yapılan nüfus taramasında, 9286 hane, 1215 mücerred ve 10501 neferin kaydı yer almaktadır. Daha sonra bu yerlerde sakin olan nüfus sayısı tespit edilmiş bu nüfusun karye, mezra ve mahalleye göre dağılımı tablo şeklinde verilerek o günkü nüfus dağılımının kentsel ve kırsal alana göre durumu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ottoman state would make a detailed and concise general calculation of the the places conquered or annexed. Today these records are kept in the Ottoman archives of Ministry of Presidency in Finance department of Müdevver notebooks. Upon research on related literature we have found that limited works have been done on this issue. Considering this insufficiency of research on this related literature title we will attempt to cover this issue by this research . We have identified that the related researches have been done by scientists namely Halil Inalcik, Mehmet Akif Erdogru, and Dogan Yoruk . However , it's understood from those literatures that it only includes partially of 241 number Notebook. Considering this insufficiency of research on this related literature title we will attempt to cover this issue by this research. We will search and identify Timar owners, and distribution of population to villages , towns , and streets by reading notebook that belongs to Karaman province. The aim of this research is to translate number 241 Mudevver notebook from ministry of finance from Ottoman script to Latin script . At the end of the study, the Karaman State's (Beylerbeyliği) districts, provinces, canary, names, number of hamlets and neighborhoods were identified. After the analysis and translation of the book No. 241 circular Stated Book (Müdevver Defteri) It was determined that it has 5 provinces, 306 village, 41 neighborhoods and 54 hamlets. It is observed that some neighborhoods and villages belong to the non-Muslims. In addition, in the Book of population registry shows that 9286 households, 1215 abstract and 10501 soldiers. Later, the number of people who have been identified as residents of the population in these places, settlement, Hamlets and neighborhoods situation by giving the form of distribution of the table that according to the population distribution in urban and rural areas that have been identified.