Yenilenebilen ve yenilenemeyen enerjinin iktisadi büyüme üzerindeki etkisi: 28 OECD ülkesi üzerine ampirik bir çalışma
Influence of renewable and non-renewable on economic growth energy: An empirical on study 28 OECD countries
- Tez No: 413871
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Yenilenemeyen Enerji, İktisadi Büyüme, Panel Veri Analizi, Renewable Energy, Energy Nonrenewable, Economic Growth, Panel Data Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünyada, 1970 enerji krizinden bu yana iktisadi büyümeye paralel olarak enerji kaynaklarının kullanımı da hızla artmıştır. Günümüzde ekonominin olmazsa olmazı haline gelen enerji kullanımı, daha çok yenilenemeyen (fosil yakıt) kaynaklardan elde edilmektedir. Fosil yakıtların çevre ve atmosferi kirletici dezavantajlarının olması, yenilenebilir (temiz) enerji kaynaklarını daha fazla tercih edilen konuma getirmiştir. Bu noktadan hareketle bu çalışmanın amacı, yenilenebilir ve yenilenemeyen enerji tüketimi ile iktisadi büyüme ilişkisini araştırmaktır. Bu amaçla 1990-2013 dönemi yıllık verileri ile 28 OECD ülkesi üzerine ampirik bir çalışma yapılmıştır. Uygulamada, Johansen Fisher ve Pedroni eş bütünleşme ve Granger nedensellik testleri kullanılmıştır. Pedroni FMOLS ve DOLS yöntemleri ile değişkenler arasında tespit edilen uzun dönem eş bütünleşme ilişkisinin katsayıları araştırılmıştır. Elde edilen bulgulardan, değişkenler arasında uzun dönemli bir eş bütünleşmenin olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca iktisadi büyüme ile yenilenemeyen enerji arasında çift yönlü, iktisadi büyümeden yenilenebilir enerjiye doğru ise tek yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. FMOLS ve DOLS testleri ile uzun dönemli katsayıları elde edilen OECD ülkelerinden bazılarının yenilenemeyen enerjiden olumsuz etkilendikleri görülmüştür. Yine bu iki testten elde edilen ülke katsayılarına göre yenilenebilir enerji kullanımının, 28 OECD ülkesinin tamamının iktisadi büyümesine katkı sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the world, after 1970 energy crisis, the consumption of energy sources increased rapidly as parallel with the economic growth. Nowadays consumption of energy has become very necessary to economy which is obtained from non-renewable (fossil fuels) sources. Environmental and pollution disadvantages of fossil fuels (non-renewable), makes renewable (clean) energy resources more preferable. From this point of view the purpose of this study is to investigate the relationship between economic growth and renewable and non-renewable energy consumption. For this purpose, it was made an empirical study of 28 OECD countries with annual data of 1990-2013 period. In practice, Fisher and Pedro Johansen tested co-integration and Granger used causality tests. Pedroni with FMOLS and DOLS methods investigated long term co-integration between coefficients found among variables. Obtained from the results, was concluded that there was a long-term co-integration between variables. Also, there is a bi-directional relationship between economic growth and non-renewable energy, and from economic growth to renewable energy there has been determined uni-directional relationship. From FMOLS and DOLS tests it is found that in a long-term coefficients of nonrenewable energy in some OECD countries have been effected in negative way. Again, according to the coefficient obtained from the two tests, use of renewable energy, has been found a contribution to the economic growth of all 28 OECD countries.