Türkiye'de belediyelerde hizmet sunumu: Sosyal belediyecilik Kütahya il Belediyesi örneği
Delivering service of municipalities in Turkey: Social municipality an example of Kutahya Municipality
  1. Tez No: 413869
  2. Yazar: OĞUZ KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZULLAH ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, Sosyal Devlet, Sosyal Yardım, Sosyal Hizmet, Sosyal Belediyecilik, Kütahya Belediyesi, Municipality, Social State, Social Aid, Social Delivering Service, Social Municipality, Kütahya Municipality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye'de yerel yönetimler, halka sundukları hizmetler bakımından merkezi yönetimle birlikte oldukça önemli görevler üstlenmektedirler. Yerel yönetimler içinde ön plana çıkan yapılar ise belediyelerdir. Belediyeler, beldede yaşayan sakinlerin ortak nitelikteki her türlü ihtiyacını karşılamakla sorumlu kamu kuruluşlarıdır. Bu çalışmada Türkiye'de belediyelerin hizmet sunumundan birisi olan sosyal belediyecilik konusu Kütahya İl Belediyesi üzerinden incelenecektir. Sosyal devlet ilkesi Türkiye'de anayasal boyutta ilk kez 1961 Anayasasında yer almıştır. Sosyal devlet ile insanları istenmeyen durumlardan korumanın yanında, muhtaç durumda olanları da yardım etmeyi amaçlamıştır. Belediyeler boyutundaki şekli olan sosyal belediyecilik ise Kütahya İl Belediyesi üzerinden anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde belediyelerin yapısı, görev ve yetkileri, belediyelerin gelir ve giderleri, belediyelerin sunduğu hizmetler ve belediyelerin merkezi yönetimle arasındaki hizmet ve gelir paylaşımına ana hatlarıyla değinilmiştir. İkinci bölümde 20'nci yüzyılla birlikte ortaya çıkan bir kavram olan sosyal devletin tanımı yapılarak ülkemizdeki gelişimi ve sosyal devletin mikro düzeydeki hali olan sosyal belediyecilik kavramı üzerinde durulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise sosyal belediyecilik kapsamında Kütahya İl Belediyesinin ilgili birimlerince yapılmış olan sosyal belediyecilik uygulamalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish Local Administrations and Centralized Managements have quite important roles on delivering services to public. In the local administrations, Municipalities has the most important roles. Municipilaties are public institutions that have to care about people's needs who live in towns and cities. In this study, delivering services of municipality of Kütahya is investigated. Social State Principle that has located in 1961 Constitution as first. With social state principle state, protecting people from undesirable conditions together taking care of people that can't live by themselves. Municipalitys become shape social municipality, this is tried to explain on social municipality development and advantages of it to people living in towns over Kütahya Municipality. The first part of this study deals with structure, duties and authorisation of the municipalities, income and expense of the municipalites, delivering services and services and profit sharings between centralized managements and municipalities. In the second part; social State that has appeared in 20th century is defined and focusing on the smallest part (social municipalitiy) of the Social States. In the last part; Kütahya Municipality's practises that are done by respective departments are given as examples.