İşlevsel kuram açısından masal ve günümüz Kütahya'sında masalların durumu ile ilgili bir değerlendirme
Tales in the point of functional theory and the evaluation of the state of tales in today's Kütahya
- Tez No: 413885
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Folklor, Masal, İşlevsel Kuram, Çocuk Eğitimi, Masal Derlemesi, Tale, Folklore, Functional Theory, Child Education, Compilation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma, işlevsel kuram açısından masala yaklaşmak, masalın günümüz Kütahya'sındaki durumunu, yerini ve işlevini belirlemek ve analiz etmek amacıyla tarafımızdan hazırlanan 17 tanesi çoktan seçmeli, 1 tanesi ise açık uçlu olmak üzere 18 soruluk bir anketin Kütahya merkezinde rastlantısal ve gönüllülük esasına uygun olarak seçilen 235 ortaokul ve lise öğrencisine uygulanarak elde edilen sonuçların değerlendirilmesi üzerine kurulmuştur. İlk olarak farklı değişkenler göz önünde bulundurulmadan katılımcıların yanıtları genel olarak değerlendirilmiş, tablo ve grafikler ile gösterilmiştir. Sonrasında anket soruları; yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre incelenmiş sonuçlar tablo ile gösterilmiştir; bu değişkenlere göre verilen cevaplar karşılaştırılmıştır. 18. soru açık uçlu olduğundan cevaplar ayrıca yorumlanmıştır. Ancak değişkenlerin aralarındaki ilişkinin anlamlı olup olmadığı araştırma dahilinde incelenmemiştir. Bunların dışında çalışmaya, masallarının şekil ve muhteva özellikleri, derleme alanı hakkında genel bilgiler, derleme sırasında edinilen gözlemler ve bu sırada karşılaşılan sıkıntılar, Türk masalları üzerine daha önceki yıllarda yapılmış olan çalışmalar, işlevsel kuram açısından halk edebiyatına genel bir bakış ve masalın çocuk gelişimine ve eğitimine katkısı dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims approaching to tale in the point of functional theory and determining the situation, place and function of tale in today's Kütahya and analyzing them.To get this aim we prepared a questionnaire consisting eighteen questions of which seventeen are multiple-choise questions and one is open-ended question.This questionnaire was applied to 235 Secondary School and High School pupils chosen randomly and also voluntarily in the centre of Kütahya.The study is based on the evalvation of the data obtained throughout the questionnaire.First, the answer of the participants were evaluated without considering different variables and then shown on tables and graphics.Then the questions of questionnaire were examined according to the age and gender variables and then the results were shown as tables.The answers were compared accrding to age and gender variables.As the 18 th question was open-ended, the answers were interpreted in a different way.But the relationship among the variables wasn't examined by taking into consideration whether it was meaningful or not. Except for these, the study includes the context and shape of tale, general information on compilation area, observations and problems faced during the compilation, studies carried out about Turkish tales in previous years, a common view on Folk Literature from the point of functional theory and the contribution of tales on child development and education.