Toplumsal sınıflar ve Türkiye'de işçi sınıfının kimliksel bölünmesi
Social classes and division of working class on the basis of cultural identities in Turkey
- Tez No: 413886
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kapitalist Sistem, Kimlik, Sendikalar, Siyasal İktidar, Toplumsal İlişkiler, Toplumsal Sınıflar, Capitalist System, Identity, Trade Unions, Political Power, Social Relations, Social Classes
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Toplumsal sınıflar sosyoloji disiplini için önemli bir analiz birimidir. Sınıf olgusu içinde barındırdığı farklı ilişki türleri ve aidiyetleri ile toplumların siyasal, ekonomik ve toplumsal gelişmelerinin anlaşılması noktasında çoklu sosyolojik gerçeklikleri ifade eder. Bu çalışma Türkiye'deki sınıf gerçekliğinin, işçi sınıfının kendi içindeki bölünmelerine ve siyasal iktidarla olan ilişkileri boyutuna odaklanmaktadır. İşçi sınıfının siyasal iktidarla olan ilişkileri, işçi sınıfının en temel örgütlerinden biri olan sendikalar üzerinden ele alınacaktır. Aynı zamanda kültürel kimlik aidiyetlerinin sınıfsal konumla ilişkisi de sendikalar üzerinden analiz edilecektir. Tezimiz, Türkiye'deki söz konusu sınıf gerçekliğinin sağlam temellerde anlaşılması için Batı ülkeleri ile karşılaştırmalı tarihsel sosyolojik analizi, teorik değerlendirmeleri ve bu sınıf gerçekliğinin günümüzdeki boyutunun anlaşılması için yapılan nitel bir araştırmayı içermektedir.
Özet (Çeviri)
The theme of social classes is an important unit of analysis for the discipline of sociology. The class phenomenon includes different types of relation and belonging which point to multiple sociological relalities about political, economic and social developments. This study concentrates on divisions within the working class and on its relations to political power in Turkey. The relations of the working class with the government are to be analyzed through its essential organization, the trade union. At the same time, the relation of cultural identities to social class identity will be observed on the basis of analizing the trade unions. In order to understand social class reality in Turkey, this thesis includes a comparative analysis between Western countries and Turkey; theoretical discussions and a qualitative fieldwork.