Türkiye'de yerel yönetimlerde karar verme süreci
Decision-making process of local governments in Turkey
  1. Tez No: 413884
  2. Yazar: MUSTAFA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZULLAH ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Verme, Katılım, Yerel Demokrasi, Yerel Yönetimler, Decision Making, Participation, Local Democracy, Local Governments
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Geleneksel kamu yönetimi anlayışı, yeni sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve siyasal koşullara uyma çabaları, kamu sektöründe, yeniden yapılanma sürecini oluşturmaktadır. Bir siyasal bilim konusu olan yönetimler ve dolayısıyla yerel yönetimler bu sürecin odağında yer almaktadır. Kamu yönetimi anlayışındaki bu gelişmelere bağlı olarak devletin küçültülmesi, etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması çabaları, yerelleşme istekleri ve yerelleşmeye verilen önemin artması gibi etkenler, yerel yönetimlerin işlev ve faaliyetlerinin kapsamını önemli şekilde genişletmektedir. Merkeziyetçi, hiyerarşiye dayalı yönetim anlayışı yerini demokratik, katılımcı, şeffaf, hesap verebilir bir yönetim anlayışına bırakmıştır. Yönetişim olarak ifade edilen bu yönetim anlayışı devletin tanımı, rolü ve sınırlarıyla ilgili yeni boyutlar getirmekte; merkeziyetçi devletin yetkilerini ve işlevlerini yerel yönetimlerle ve sivil topluluklarla paylaşarak daha demokratik bir devlet yapısı öngörmektedir. Yerel yönetimlerin faaliyet alanlarındaki genişleme ve yönetilenlerin yerel yönetimlerden nitelikli hizmet taleplerinde meydana gelen artışlar, bu kuruluşların daha etkin şekilde karar vermelerini ve karar mekanizmalarına mümkün oldukça halkın katılımını sağlamalarını bir gereklilik olarak ortaya çıkartmaktadır. Son yıllarda yapılan yasal düzenlemelere rağmen yerel yönetimlerin, yasal ve yapısal nedenlerle etkin şekilde karar veremedikleri ve karar mekanizmalarına yeterli katılımın gerçekleşmediği görülmektedir. Bu çalışmada, ilk olarak kavramsal boyutuyla ele alınan yerel yönetimler ve daha sonra Türkiye'de yerel yönetimlerin karar verme süreci ve karar verme sürecinde yer alan faktörlerden, hukuki ve idari düzenlemelerin, yerel halkın, uluslararası etkilenmeler ve AB sürecinin, yerel siyasetin, örgütlenmiş grupların ve kitle iletişim araçlarının, ekonomik, sosyal ve kültürel sebeplerin analizi yapılmakta ve yerel yönetimlerin daha etkin karar vermelerinde yapılması gerekenler ortaya konulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In public sector, conventional public administration understanding; efforts to adapt new socio-economic, socio-cultural and political conditions form the restructuring process. In line with the developments within the understanding of public administration, the scope of functions and activities for the local governments remarkably enlarges and widespread thanks to many progressive events and developments such as the attempts of contraction of the state as well as the increasing of its effectiveness and efficiency and factors of demands for localization and highly increased awareness of the localization. Centralized, hierarchical management approach, the location of a democratic participatory, transparent, accountable approach to management has left. Expressed as a definition of the state of governance in this management approach, bringing new dimensions to the role and limits of, the powers and functions of the centralized state and local governments and civil commmunities by sharing provides for a more democratic state structure. The enlargement of activities area for local governments and increases in demand of qualified services of local authorities by governing bodies led to create more rapid ad effective decision-making mechanisms and the stipulation of providing the public contribution and effective participation into this decision-making process. In spite of the legal regulations made within the last years, it is obviously observed that the local authorities can not make the effective decisions and provide the efficinet participation because of the legal, institutional and structural reasons. In this study, firstly dealt with te conceptual aspects of local governance and then the analysis of legal and executive regulations, local populace, international affilictions/penetrations, European Union process, local politics, organized groups and instruments of mass media, economic, social and cultural causes as the factors taking part within the decision-making process and decision-making of local governements in Turkey as well. In addition, the necessary tasks and precautions to be taken has been elaborated for the sake of making the decision-making process of local governments more effective and efficient.