Yeni teknolojik gelişmeler ışığında askeri alanda insansızlaşma ve piyade sınıfının yeniden teşkilatlanması
Unmanning in military systems and building up the infantry branch in the light of the new technological improvements
- Tez No: 413887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Public Administration, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: İnsansızlaşma, Piyade, İnsansız Araçlar, Askeri Teknolojiler, Modern Savaşlar, Unmanning, Infantry, Unmanned Vehicles, Military Technologies, ModernmWars
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 384
Özet
II. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında başlayan uzay çalışmalarının ışığında gelişen bilgisayar teknolojisi birçok alanı etkilediği gibi insansızlaşmanın başlangıcı olarak da kabul edilmektedir. Uzaya gönderilen insansız araçlar dünyada bu teknolojinin kullanılmasına imkân sağlamıştır. Nitekim işlemci teknolojisinin 2030'lu yıllarda insan beyninin işlem yapabilme kapasitesine ulaşabileceği dahi öngörülmektedir.Özellikle son iki dünya savaşında devletlerin ve dolayısıyla milletlerin yaşadığı ağır kayıplar, büyük devletlerin askeri alanda insansızlaşmaya verdiği önemi arttırmış, bu alan üzerinde yoğunlaşmalarına vesile olmuştur. Ülke orduları, insansızlaşma ile beraber gelişen teknolojiyi kullanabilecek nitelikli ve profesyonel personel rejimi uygulamaya başlamışlar, bunun sonucunda piyade sınıfına daha fazla önem vermeye başlamışlardır. Bu bağlamda en eski askeri sınıf olan piyade sınıfının teknolojik kapasitesi artmış ve son yüz yılda piyade sınıfından ayrılmış olan diğer askeri sınıfların günümüzde piyade sınıfının içine dahil edilmesi planlanır hale gelmiştir. Hâlihazırda piyade sınıfının önemli hale gelmesindeki diğer bir sebep de insanların büyük oranda şehirlerde yaşamaya başlamasıdır. 2010'lu yıllarda %60'larda olan dünya şehirleşme oranının, 2030'lu yıllarda %80'lere çıkacağı tahmin edilmektedir. Bundan hareketle insan-makine-sistem yaklaşımı çerçevesinde bu çalışmanın amacı insansızlaşmanın önemini ve piyade sınıfının insansızlaşma ve gelişen teknoloji ışığında nasıl şekillendirileceğini incelemektir. Nitekim bu tezde insansızlaşmanın önemi, askeri alanda insansızlaşma ve modern çağdan itibaren piyade sınıfının gelişimi ve savaşlardaki gelişmeler irdelenmiş, piyade sınıfının yeniden teşkilatlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Teşkilatlanma ile ilgili planlama, konsept, kadro, araç, silah, teçhizat ve enerji ihtiyacı ile ilgili gelecek çalışmalara yönelik öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Computer technologies, improved in the lights of space studies that is started after World War II affects many field, it is assumed as a start of unmanning as well. Unmanned vehicles sent into space made it possible to use these technologies in the earth. Thus, it is assumed that technology of processor will have been able to arrive the capacity of the way that human brain processes by 2030s. Especially, the heavy losses of countries and so the nation during the second world war, increased the importance of unmanning that the big states gives on the military field, have caused them to focuse on this field. Armies have started the regime of the skilled and professional staff who will be able to use the technology imprated with the unmanning, in conclusion of this; they have given more importance of the infantry branch. In this respect, the capacity of the infantry branch, which is the oldest military branch, has increased and the other military branches that has been aparted from the infantry branch in the last century has turned out to be planned being inserted in the infantry branch. Nowadays another reason for that of the infantry branch has become important, is that people has started to live mostly in cities. It is estimated that the percentage of world urbanization which was %60 in 2010s, will have been %80 by 2030s. From this point of view, in the frame of human-machine-system approach, the aim of this study is examining the importance of unmanning and how the infantry branch will be shaped in the light of unmanning and developing technology.Thus in this thesis, the importance of unmanning, unmanning in the fields of military areas and improvements of the infantry branch from modern times and improvements in the wars have been examined, reached the conclusion of reorganization in the infantry branch is needed. Planning, concept, staff, weapon, equipments related to the reorganization and offers for future studies related to the energy needs have been disputed.