Girişimsel yönelim, yenilikçilik ve sosyal sermayenin firma performansı üzerindeki etkisi
The effect of enterpreneurship orientation, innovativeness and social capital on firm performance
  1. Tez No: 413895
  2. Yazar: ALİ KÜÇÜKKABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZEKİ İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimsel Yönelim, Yenilikçilik, Sosyal Sermaye ve Firma Performansı, Entrepreneurial Orientation, Innovativeness, Social Capital and Firm Performance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Küreselleşen ve hızlı teknolojik değişimlerin yaşandığı günümüzün yoğun rekabet ortamında firmalar; hayatta kalmayı sürdürebilmek, müşterilerin talep ve ihtiyaçlarını öngörüp risk alarak, yaratıcı yeniliklerle çözümler sunarak rakipleri karşısında sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmek ve geliştirmek için girişimci ve yenilikçi olmak zorundadır. Girişimcilik ve yenilikçiliğin oluşmasında ise güven, norm, ortak dil ve hikâyeler gibi unsurları barındıran, bireyler ve kurumlar arasındaki ilişkilere gömülü, bilgi paylaşımının esasını teşkil eden sosyal sermaye önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı firmaların sahip olduğu girişimsel yönelim, yenilikçilik, ve sosyal sermaye kavramlarının firma performansı üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Bu kapsamda İstanbul Tuzla, Dudullu ve Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgeleri ile Gebze Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 154 firmadan anket tekniği ile toplanan veriler SPSS.16 istatistik paket programı ile analize tabi tutulmuş ve analizler sonucunda birçok bulgu elde edilmiştir. Bu bulgulardan girişimsel yönelim, yenilikçilik ve sosyal sermayenin firma performansı üzerinde pozitif yönde etkili olduğu, ayrıca girişimsel yönelim, yenilikçilik, sosyal sermaye ve firma performansı arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişkiler olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Companies in today's highly competitive environment of globalized and rapid technological changes experienced; to remain alive, anticipating customers' needs and demands of taking risks, by offering solutions with creative innovation to achieve and improve sustainable competitive advantage over competitors must be innovative and entrepreneur. In the formation of entrepreneurship and innovation; social capital containing elements such as trust, norms, common language and stories, embedded in the relations between individuals and institutions, which constitute the essential of information sharing, carries importance. The aim of this study is to examine the impact of the concepts of entrepreneurial orientation, innovation and social capital on firm performance. In this context, data collected by survey techniques from 154 companies operating in Istanbul Tuzla, Dudullu and Beylikdüzü Organized Industrial Zones and in Gebze Organized Industrial Zone were analyzed with SPSS.16 statistical package program and as a result analyzes many findings were obtained.From these findings, it has proved to be that entrepreneurial orientation, innovation and social capital have a positive effect on firm performance, and that there were also positive correlation and meaningful relationships among entrepreneurial orientation, innovation, social capital and firm performance.