Ulusal kültürel özelliklerin rekabetçilik ve yenilikçilik üzerine etkisi: Uluslararası düzlemde karşılaştırmalı çalışma
The impact of national cultural characteristics on competitiveness and innovativeness: A comparative study on international level
  1. Tez No: 413896
  2. Yazar: MUTLU ÇELİKKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZEKİ İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Özellikler, Rekabetçilik, Yenilikçilik, Cultural Characteristics, Competitiveness, Innovativeness
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tezin amacı ulusal kültürel özelliklerin; ülkelerin rekabetçilik ve yenilikçilik performanslarını etkileyip etkilemediğini, etkiliyorsa hangi özelliklerin olumlu, hangi özelliklerin olumsuz etki yaptığının belirlenmesidir.Bu amaçla 34 OECD ülkesinin 2011-2014 yıllarına ait yenilikçilik ve rekabetçilik performansları sırası ile Global Innovation Index Raporları ve Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabet Raporları kullanılarak belirlenmiştir. Kültürel özelliklerin belirlenmesi ise Geert Hofstede Kültürel Boyutları (6 adet) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Nedensellik ilişkinin belirlenmesi amacı ile çok değişkenli doğrusal regresyon analizi ve t-testleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda kültürel boyutlardan Güç Mesafesi'in hem yenilikçiliği hemde rekabetçiliği olumsuz yönde,Uzun Dönem Odaklılığın ise her iki bağımlı değişkeni olumlu yönde , Hayatın Tadına Çıkarma boyutunun ise rekabetçiliği olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to determine whether the national cultural characteristics of a country play a role on her competitiveness and innovativeness and in which direction this effect occurs. To achieve this goal, the competitiveness and innovativeness indexes for the years 2011-2014 of all OECD countries have been obtained from World Economic Forum Global Competitiveness Reports and Global Innovation Index Reports respectively.For the cultural characteristics of the countries under study, Geert Hofstede's six cultural dimensions have been used. Multi-variable lineer regression analysis and t-test have been run where cultural dimensions are assumed to be independent, competitiveness and innovativeness to be dependent variables. The results show that Power Distance has a a negative effect on both dependent variables where Long Term Orientation has a positive effect on both. Indulgence vs Constraint has a positive effect on competitiveness.