The relationship among organizational symbols, firm absorptive capacity and product innovativeness
Örgütsel semboller, firma özümseme kapasitesi ve ürün yenilikçiliği arasındaki ilişki
  1. Tez No: 413910
  2. Yazar: İPEK KOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER AKGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Absorptive capacity, organizational symbols, stories, metaphors, language, product innovativeness
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Özümseme kapasitesi kavramının, firma yenilikçiği için kritik başarı faktörlerinden biri olduğu geçmiş çalışmalarca gösterilmiştir. Bu tez, firma özümseme kapasitesinin üç ana araştırma fırsatı çerçevesinde ampirik değerlendirme gerektirdiğini vurgulamaktadır. İlk olarak, firma özümseme kapasitesi, literatürde çoğunlukla Ar-Ge bağlamında incelenen, somut ve tek boyutlu bir kavram olarak değerlendirilmiştir. Özümseme kapasitesini oluşturan; dışarıdan bilgi aktarımı, benzeştirme, dönüşüm ve kullanım değişkenlerinin firma ürün yenilikçiliği üzerindeki etkisi literatürde nadiren ampirik olarak incelenmiştir. İkincisi, literatürde yenilik tipleri arasındaki ayrıma bağlı olarak, firma özümseme kapasitesi ile özellikle ürün yenilikçiliği arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışma nispeten daha az sayıdadır. Üçüncüsü, özümseme kapasitesinin çoğunlukla Ar-Ge temelli bilgiye dayandığı düşünülür. Örgütlerde, ilişkiler ve süreçlere bağlı anlatılan hikâyeler, yaratıcı ve buluşsal benzetmeler ve ortak dil gibi sembollerin, içsel, gizil ve bilinç altı bilginin tezahürü olarak firma özümseme kapasitesini tetikleyici rolleri incelenmemiştir. İstanbul Bölgesinde yer alan ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 203 firmadan elde edilen anket verilerinin analiz sonuçları; 1) sezgisel (heuristic) benzetme kullanımının, 2) süreçlere dayalı hikâye anlatımının ve 3) ortak dil geliştirmenin, firma özümseme kapasitesi oluşturmayı kolaylaştırdığı ortaya konmuştur. İlişki temelli örgütsel hikayelerin, firma özümseme kapasitesinin gelişimi üzerinde engelleyici bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu tez aynı zamanda, firma özümseme kapasitesinin yeni ürün geliştirme çabalarını pozitif yönde etkilediğini ve örgütsel semboller ile ürün yenilikçiliği arasındaki ilişkide ara değişken etkisine sahip olduğunu göstermiştir. Son olarak, çevresel belirsizliğin ılımlaştırıcı rolü nedeniyle artan belirsizlikte, özümseme kapasitesi ile; 1) süreç temelli örgütsel hikayelerin ∩ şeklinde, 2) ilişki temelli örgütsel hikayelerin ise U şeklinde bir ilişkisi olmasına neden olmuştur. Çevresel belirsizliğin, sezgisel benzetmeler ve ortak dil ile özümseme kapasitesi arasındaki ilişkide herhangi bir rolü olmadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimler: Özümseme kapasitesi, örgütsel semboller, hikâye, benzetme,ortak dil, ürün yenilikçiliği
Özet (Çeviri)
Research has shown that the concept of absorptive capacity is one of the critical success factors for firm innovativeness. This thesis emphasizes that absorptive capacity calls for empirical interest through three main avenues. First, absorptive capacity has been treated as a concrete, uni-dimensional proxy targeting R&D context. The cumulative and simultaneous effect of absorptive capacity variables namely; acquisition, assimilation, transformation, and utilization, on firm product innovativeness were rarely empirically investigated in the literature. Second, relatively few studies distinguished between the types of innovation, particularly focusing on the relationship between absorptive capacity and product innovativeness. Third, absorptive capacity is commonly regarded as relying on R&D based knowledge. The potential role of organizational symbols, such as stories (i.e. process-based stories and relationship-based stories), metaphors (i.e. generative metaphors and heuristic metaphors) and common language, as drivers of absorptive capacity is interestingly missing. By investigating 203 firms from a variety of industries located in the Istanbul district, we found that; 1) using heuristic metaphors, 2) telling process-related stories, and 3) developing a common language facilitate the development of absorptive capacity in firms. Interestingly, it was found that relationship-based organizational stories diminish the development of absorptive capability of firms. This thesis also demonstrated that absorptive capacity positively impacts the product development efforts of the firms and mediates the relationship between organizational symbols and firm product innovativeness. Finally, by investigating the moderating role of environmental uncertainty, it was revealed that with an increasing level of environmental uncertainty; 1) process-based organizational stories have an ∩-shaped relationship and 2) relationship-based organizational stories have an U-shaped relationship with absorptive capacity. Besides; 3) heuristic metaphors and developing a common language are positively related to absorptive capacity regardless of environmental uncertainty.